‘Meerderheid Android-toestellen al beveiligd tegen QuadRooter-lek’

© Reuters

De meeste Android-toestellen zijn volgens Google al beveiligd tegen het onlangs ontdekte QuadRooter-lek.

De vier kwetsbaarheden, gebundeld onder de naam QuadRooter werden ontdekt door beveiligingsbedrijf Check Point. Als ze misbruikt worden krijgt een hacker volledige controle over het toestel, inclusief de kans om schermaanslagen of de locatie te registreren, of om geluid en video op te nemen – zoals we dinsdag meldden.

Het probleem zit hem in de softwaredrivers van de chipsets van Qualcomm. Als een gebruiker een malafide app installeert, kan het probleem al worden misbruikt zonder dat de app zelf toestemming vraagt om bijvoorbeeld je camera of gps te gebruiken.

Google laat nu aan AndroidCentral weten dat ‘veruit de meeste toestellen’ al beschermd zijn tegen het lek. Dit gebeurt via de Verify Apps-functie, die sinds Android 4.2 (of Jelly Bean) ingeschakeld is. De functie helpt bij het identificeren en blokkeren van malafide apps.

Drie van de vier kwetsbaarheden opgelost

Volgens Google zijn drie van de vier kwetsbaarheden al opgelost en verholpen met de meest recente beveiligingsupdate. Het vierde lek zal binnenkort gedicht worden, meldt het bedrijf. Voor het overgrote deel van de Android-gebruikers zal dit echter langer duren. De update moet namelijk eerst doorgestuurd worden naar fabrikanten, die het in hun versie van Android kunnen integreren.

Wie kwetsbaar is wordt aangeraden om zijn smartphone niet zomaar te rooten en geen apps van onbekende bronnen, en al zeker niet van .APK-bestanden buiten Google Play, te installeren. Ook is het opletten bij het gebruik van onbekende wifi-netwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content