Meten is weten. Da’s slim.
Het was aandoenlijk, de gepensioneerde knar in ‘Man bijt hond’ die elke dag de cijfertjes van zijn elektriciteitsmeter op een blokje papier noteerde. Hij wou niet verrast worden door een plotse verhoging van zijn verbruik. Slim.
Het was aandoenlijk, de gepensioneerde knar in ‘Man bijt hond’ die elke dag de cijfertjes van zijn elektriciteitsmeter op een blokje papier noteerde. Hij wou niet verrast worden door een plotse verhoging van zijn verbruik. Slim.
Om de twee jaar staat er trouwens een man, meestal zijn het mannen, voor de deur, met een zaklamp in de hand. Overdag! Je weet dan ook meteen dat het voor de controle is van de meter. Die staat altijd in het donkerste gat van de kelder, zodat je de man wat aarzelend vooraf gaat op de trap, beetje onwennig ernaast blijft staan als hij de meter met zijn licht afleest, om hem vervolgens nog een prettige dag te wensen. Nou ja, zo prettig moet dat ook niet zijn, dacht ik dan, overal de kelder in. Op den duur heb je ze toch ook wel gehad. Zouden die pupillen zich automatisch aanpassen, zoals bij mijnwerkers?
In Gent wordt door Eandis een test uitgevoerd met 40.000 slimme meters. Nu ja, een test kan je dat bezwaarlijk noemen. Zowat een derde van Gent krijgt, bovendien gratis, een slimme meter. Geen toeval wellicht dat dit het wingewest is van de bevoegde minister Freya Van den Bossche. Ik teken meteen voor zo’n slimme meter, ook gratis als het kan, want ik wil best, net zoals de gepensioneerde knar, weten wat ik verbruik en of er plotse opmerkelijke pieken zijn. Ik wil dat volgen op een website, op een mooie grafiek, zodat ik kan ingrijpen indien de kosten plots de pan uitswingen in plaats van een jaar later pijnlijk geconfronteerd te worden met een bijkomende rekening van 2.000 euro. Vermoedelijk kan ik dan ook precies uitrekenen wat een besparing ik krijg indien ik voor alternatieve energiebronnen kies. Ik zou een slimme meter niet weigeren, maar ik zou de leverancier én de minister wel aanraden om alle voordelen mooi uit te leggen in plaats van het op te dringen.
Meten is weten, da’s niet langer het spel van de leverancier, maar meer dan ooit van de consument, de eindgebruiker, u dus. En u wordt alsmaar slimmer. U heeft dus recht op een slimme meter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier