Michael Dell koopt fotoarchief Magnum

Michael Dell koopt het gerenommeerde fotoarchief van Magnum dat verzekerd zou zijn voor meer dan 100 miljoen dollar.

Michael Dell koopt het gerenommeerde fotoarchief van Magnum dat verzekerd zou zijn voor meer dan 100 miljoen dollar.

Gesticht door absolute topfotografen als Robert Capa en Henri Cartier Bresson, heeft het fotoagentschap Magnum doorheen de jaren een schat aan historische foto’s bij elkaar geschoten. Eind vorig jaar verkocht Magnum zijn ‘fotoprint’-archief, goed voor een kleine 200.000 afdrukken (tot ca. 1998), aan MSD Capital, de investeringsmaatschappij die het kapitaal van Michael Dell en familie beheert.

Het aankoopbedrag werd niet vermeld, maar de collectie zou verzekerd zijn voor een waarde van meer dan 100 miljoen dollar. De foto’s worden opgenomen in de collecties van het Harry Ransom Center (University of Texas, Austin), waar ze minstens gedurende vijf jaar voor studiedoeleinden toegankelijk zullen zijn. Ook zullen alle foto’s worden gescand. De copyrights en publicatierechten blijven overigens bij de rechtenhebbende fotografen of hun erfgenamen.

Het coöperatief fotoagentschap wil met het geld van de transactie zijn activiteiten ombuigen naar meer eigen verhalen. De Belgische fotograaf Carl De Keyzer is lid van Magnum en heeft momenteel een tentoonstelling over de relicten van de Belgische kolonisatie in Congo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content