Michel Akkermans pompt 10 miljoen euro in Antwerpse IoT-start-up Rombit

© Rombit
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Serie-ondernemer Michel Akkermans investeert 10 miljoen euro in de Antwerpse start-up Rombit. De ontwikkelaar van industriële Internet of Things-systemen tekent zo voor één van de grotere kapitaalrondes in de Belgische start-up wereld.

De investering moet Rombit de ruimte geven om zich internationaal te positioneren als een referentie voor industriële Internet of Things-toepassingen.

“De kapitaalronde is minutieus voorbereid”, geeft oprichter en ceo Jorik Rombouts een woordje uitleg. “Michel Akkermans behoort tot de top in de technologiewereld én heeft een breed industrieel netwerk. Hij bewees met FICS en Clear2Pay hoe hij digitale spitstechnologie internationaal kan doen schalen. Dat maakt hem tot een ideale partner voor Rombit.”

De investering van 10 miljoen euro is voor Akkermans instrumenteel voor de verdere groei van Rombit. “Er wordt heel wat gezegd en geschreven over slimme fabrieken en slimme steden, en Rombit wijst vandaag al de weg met zijn producten”, aldus de geldschieter.

“Een dergelijk grote investering is geen evidente maar wel een noodzakelijk stap als je de software en hardware verder wil ontwikkelen. Ik heb het volste vertrouwen in het succes van de Rombit-technologie.”

Michel Akkermans wordt ook voorzitter van de raad van bestuur van Rombit, al zal hij allicht een nog actievere rol opnemen. “Jorik en ik hebben een gelijkaardige toekomstvisie. Ik geloof sterk in de combinatie van Internet of Things en Machine Learning. Door oudere it-systemen te koppelen en sensortechnologie toe te voegen, creëer je een rijke set data die real time-informatie geeft over bedrijfsprocessen. Tegelijk leren deze systemen zelf wat nodig is om wenselijke resultaten te bekomen. De mogelijkheden zijn reëel en legio.”

Starter van het jaar

Rombit ontwikkelde een platform dat makkelijk geïmplementeerd kan worden in tal van sectoren. Het bedrijf heeft intussen al projecten lopen bij onder meer DEME, Exmar, Gosselin, Agidens en bij de stad Antwerpen. “De volgende maanden gaan we werken rond persoonscontrole, slijtagepreventie, aansturing van fabriekslijnen en slimme haventoepassingen”, klinkt het nog.

Rombit gooit al langer hoge ogen. VOKA – Kamer van Koophandel Antwerpen – Waasland koos de start-up als Meest Beloftevolle Starter 2014, en Trends kroonde hen tot Starter van het Jaar 2015. In datzelfde jaar won het bedrijf ook al de Apps for Antwerp rally met A*Sign.

Desondanks ziet Rombouts zijn inspanningen nu pas echt renderen: “We onderscheidden ons door toptalent aan te werven en vol in te zetten op de ontwikkeling van de eigen technologie. Deze is nu operationeel en overtuigt steeds meer klanten. Vorig jaar verdubbelde de omzet. In 2016 willen we deze groei bestendigen.”

“Het is de ambitie om nationaal als internationaal te bevestigen. Hiervoor hebben we een geschikte omgeving en bijkomend toptalent nodig. Enkele volgende belangrijke stappen zijn in volle voorbereiding”, besluit de ceo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content