Micro Focus koopt Borland en tools van Compuware

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Micro Focus, specialist in Cobol en applicatiemodernisering, kondigt de overname van Borland aan. Het koopt ook een productfamilie van Compuware over.

Micro Focus, specialist in Cobol en applicatiemodernisering, kondigt de overname van Borland aan. Het koopt ook een productfamilie van Compuware over.

Volgend op een strategiewending in 2006 heeft de van oorsprong Cobolspecialist Micro Focus in de voorbije jaren een breed gamma van producten voor applicatieontwikkeling, -modernisering en -portfoliobeheer uitgebouwd. Zowel de overname van Borland als bedrijf, als het overkopen van de Compuware Quality Solutions productfamilie van geautomatiseerde test- en kwaliteitsbeheersuites kaderen in die strategie. Bij Borland worden naast het testmateriaal ook de producten voor ‘application lifecycle management’ (ALM) beoogd.

Micro Focus biedt 75 miljoen dollar in cash voor Borland. De test- en kwaliteitsbeheerproducten van Compuware worden overgenomen voor een bedrag van 80 miljoen dollar.

Micro Focus meldde tevens de voorlopige cijfers voor het voorbije jaar (tot eind april 2009), met een EBITDA in de ordegrootte van 115 tot 117 miljoen dollar. Naast overnames is die groei ook uitdrukkelijk toe te schrijven een ‘double digit’-groei van de eigen kernproducten.

Met de overname van Borland verdwijnt een bedrijf dat sinds zijn oprichting in 1983 verschillende gedaanten heeft gekend. Met Philippe Kahn aan het roer maakte het faam met de Turbo-familie van programmeertalen, met Turbo Pascal als absolute topper. Later deed het een poging een concurrent voor MS Office te worden met producten als Paradox (database), WordPerfect en Quattro Pro (spreadsheet). Waarna het met producten als Delphi en JBuilder terugkeerde naar de ontwikkelingswereld. Later legde het zich toe op Application Lifecycle Management.

Deze veelheid aan strategieën, gekruid met een ongelukkige bedrijfsnaampolitiek (de ‘Inprise’-periode indachtig), maakte dat het bedrijf in de voorbije jaren nog maar een schim van zichzelf was. Vorig jaar al werd de ‘CodeGear’-entiteit aan Embarcadero Technologies verkocht, waarmee producten als JBuilder, Delphi en Interbase bij Borland verdwenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content