Microsoft en Dell stellen ‘cloud in a box’ voor

Satya Nadella, ceo van Microsoft, stelt het nieuwe cloudproduct voor aan het publiek. © Screenshot: Pieterjan Van Leemputten

Ondernemingen die een datacenter binnen de bedrijfsmuren willen opzetten kunnen voortaan bij Microsoft en Dell terecht voor een cloud in a box aanbod.

De samenwerking bestaat uit vooraf samengestelde serverracks op Windows Server 2012 R2, System Center 2012 R2 en Windows Azure Pack. In weze is het een lokaal datacenter dat je kan uitrusten met technologie van Microsoft’s public cloud Azure. Zo kunnen mensen met het pakket hun eigen webdiensten en virtuele machines opzetten.

Systeembeheerders kunnen de capaciteiten van het cloudsysteem ook zelf beheren naargelang de noden en uitbreiden met de publieke cloud van Microsoft indien nodig. “Die bedrijven kunnen de kracht van de cloud nemen en inzetten bij hun lokaal datacenter”, legt Microsoft-ceo Satya Nadella uit.

Het product zelf is vanaf volgende maand beschikbaar. Maar Microsoft laat weten dat het niet exclusief samenwerkt met Dell om de combinatie van lokale datacenter-hardware met Azure-technologie samen te brengen. Ook wordt er samengewerkt rond andere clouds. “We bouwen Azure op om goed samen te werken met andere clouds,” zegt Nadella. Zo wil het bedrijf een single sign on die ook samenwerkt met andere publieke clouddiensten, zoals die van Salesforce.com.

In de Marge liet Microsoft ook verstaan dat het voortaan Linux-distributie CoreOS ondersteunt op virtuele machines op Azure. Volgens Nadella draait zo’n twintig procent van de vm’s op Azure op Linux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content