Microsoft kan nieuwe Europese boete niet ontlopen
Microsoft zal een Europese boete niet kunnen ontlopen, nadat het vergat zijn afspraken rond de keuze van webbrowser in Windows na te komen.
Microsoft zal een Europese boete niet kunnen ontlopen, nadat het vergat zijn afspraken rond de keuze van webbrowser in Windows na te komen.
Dat heeft eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia gezegd op een conferentie in Warschau, zo meldt persagentschap Reuters. De Europese Commissie, die in juli startte met een onderzoek naar Microsoft, bereidt nu een formele aanklacht voor tegen het softwarebedrijf. Almunia dat dat een bondig proces zal worden, omdat Microsoft de fouten zelf heeft erkend.
De Commissie had Microsoft drie jaar geleden gedwongen om ervoor te zorgen dat Windows-gebruikers tot 2014 de mogelijkheid zouden krijgen om voor een andere webbrowser dan Internet Explorer te kiezen. Surfers zouden op hun scherm een venster zien dat hen de keuze moest bieden tussen verscheidene browsers, waaronder Google Chrome, Apple Safari en Mozilla Firefox. In ruil liet de Commissie een onderzoek tegen Microsoft vallen.
Microsoft liet eind vorig jaar nog weten dat het bedrijf zijn beloftes respecteerde, maar deze zomer bleek dat Microsoft het keuzevenster niet had uitgerold in het Windows 7 Service Pack 1 dat in februari vorig jaar werd gelanceerd. Sindsdien zijn miljoenen Europese Windows-gebruikers van het keuzevenster verstoken gebleven. Microsoft ontdekte het technische euvel zelf naar eigen zeggen kort voordat de Europese Commissie er lucht van kreeg. Het bedrijf startte op 3 juli met de verdeling van automatische software die het probleem oploste op de computers die reeds uitgerust zijn met Windows 7 SP1. Daarnaast verzekerde de softwaregigant ook dat het keuzevenster opnieuw beschikbaar zou zijn op alle nog te verkopen computers met zijn besturingssysteem.
Microsoft heeft de Europese Commissie alles samen tot dusver al meer dan 1 miljard euro aan boetes moeten betalen. Het is niet het enige Amerikaanse it-bedrijf dat op zijn plaats gezet wordt door Europa. Onder meer Intel moest al een recordboete van 1,06 miljard euro betalen. De Europese Commissie neemt momenteel ook de businesspraktijken van Google onder de loep.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier