Microsoft knijpt gratis OneDrive cloudopslag af

- © Reuters

Microsoft zet het mes in het aanbod van gratis opslag in de cloud, omdat er misbruik van wordt gemaakt.

Het gratis gebruik van OneDrive – de cloudopslag van Microsoft – wordt aan banden gelegd. Tot nog toe kregen Windows-gebruikers 15 GB ruimte zonder daarvoor te hoeven betalen. Dat aanbod wordt nu teruggebracht naar 5 GB. De betaalde versies van het aanbod met een capaciteit van 100 en 200 GB verdwijnen. Daarvoor komt één nieuw abonnement dat 1,99 dollar per 50 GB per maand kost.

Onbeperkt is niet onbeperkt

Ook is het voor gebruikers van Office 365 niet langer mogelijk gratis onbeperkt te uploaden naar OneDrive. Nog geen jaar geleden verruimde het bedrijf de mogelijkheden juist door de toen geldende limiet van 1 TB te verwijderen. Maar onbeperkt blijkt voor Microsoft niet echt onbeperkt. Nu sommige gebruikers de clouddienst de nieren proefden door tot wel 75 TB te uploaden, is de maat vol voor Microsoft.

Het aanbod bood Microsoft de gelegenheid onder de prijs van Google, Dropbox en Amazon te duiken bij het gebruik van cloudopslag en tevens abonnees op een toegevoegde waardedienst binnen te halen. Het goedkoopste abonnement op Office 365 kost 7 dollar per maand en bood dus tot gisteren de combinatie met de onbeperkte opslag. Het goedkoopste Google en Dropox-account kost 10 dollar per maand met een limiet van 1 TB.

Terug naar 1 TB gratis

Microsoft keert nu weer terug naar naar de limiet van 1 TB. Wie meer dan 1 TB in gebruik heeft, krijgt een waarschuwing dat de capaciteit nog slechts 12 maanden kan worden gebruikt. Wie daardoor het Office-abonnement niet meer aantrekkelijk vindt, kan van een gunstige restitutieregeling gebruik maken.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content