Microsoft koopt IPv4-adressen van failliet Nortel

Softwarereus Microsoft betaalt 7,5 miljoen dollar voor 666.624 ipv4-adressen uit de boedel van het failliete Nortel.

Softwarereus Microsoft betaalt 7,5 miljoen dollar voor 666.624 ipv4-adressen uit de boedel van het failliete Nortel.

Dat blijkt uit stukken van de rechtbank die het faillissement van de Canadese leverancier van netwerkapparatuur afhandelt. Aan de veiling van de ipv4-adressen namen 14 partijen deel. Eerder meldde zich tachtig belangstellenden. Het is onduidelijk wat Microsoft met de adressen van plan is.

Volgens Alex Band van RIPE NCC, de vereniging die de ip-adressen verdeelt onder ongeveer 7000 providers in Europa, het Midden-Oosten en delen van Centraal Azië, is dit het eerste geval waarin openlijk voor ip-adressen wordt betaald. “Normaal betalen bedrijven lidmaatschap van een vereniging als RIPE NCC en kunnen dan ip-adressen aanvragen. Nu zijn de adressen onderdeel van een aankoop. Microsoft betaalt omgerekend per ipv4-adres namelijk 11,28 dollar.”

Het is volgens Band niet na te gaan hoeveel ipv4-adressen Microsoft nu in bezit heeft. Hij vertelt dat grote ict-leveranciers zoals HP, Xerox en AT&T in het verleden grote blokken aan ip-adressen toegewezen hebben gekregen. In de jaren tachtig (voor de grote opkomst van internet) werden ip-adressen in blokken van 16,7 miljoen adressen onder bedrijven verdeeld.

Voor Microsoft geldt dat overigens niet, volgens Band: het bedrijf heeft in die tijd waarschijnlijk een kleiner blok adressen gekregen. Sinds 1992 zien organisaties als RIPE NCC toe op evenredige verdeling van de ip-adressen onder bedrijven.

Zoals bekend slinkt het aantal ipv4-internetadressen. Specialisten dringen dan ook aan op de overstap naar ipv6.

In samenwerking met Computable

Partner Content