Microsoft koppelt applicatiewinkel aan Azure

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Microsoft heeft op de Professional Developers Conference in LA een ‘marktplaats voor data’ aangekondigd onder de codenaam Dallas.

Microsoft heeft op de Professional Developers Conference in LA een ‘marktplaats voor data’ aangekondigd onder de codenaam Dallas.

Het gaat om een soort van datacatalogus die draait op het cloud-platform Azure, en publieke en commerciele data beschikbaar maakt voor ontwikkelaars.

Chief software architect Ray Ozzie van Microsoft stelde Dallas voor als een ‘data as a service’-dienst waarbij er op een innovatieve manier kan worden omgegaan met interessante informatiebronnen.

Een van de partijen die al heel wat data beschikbaar stelt in de Microsoft-cloud (naast onder andere the Associated Press en Info USA), is de ruimtevaartorganisatie Nasa. Vivek Kundra, de cio van de Amerikaanse federale overheid, riep de aanwezigen op om zelf eens te gaan kijken naar de [informatie die de Nasa intussen ‘gedemocratiseerd’ heeft].

Via een live-feed vanuit Washington spoorde hij de ontwikkelaars aan om hun voordeel te doen met de data die al beschikbaar is, en om nieuwe applicaties te bouwen voor het Microsoft-platform. Uiteraard zal alle informatie niet zomaar gratis worden weggegeven, maar enkel al het feit dat de data in het uitstalraam wordt geplaatst, wordt door velen gezien als een interessante stap in de goede richting.

Dallas moet deel gaan uitmaken van PinPoint, een grotere, cloudgebaseerde applicatiewinkel voor ontwikkelaars die gebruik maken van Azure. Een van de meest opvallende applicaties die Microsoft aankondigt voor PinPoint, is een gehoste versie van MS Dynamics.

Ontwikkelaars die gebruik maken van Azure, kunnen hun applicaties bouwen op het platform, en ze vervolgens aanbieden via PinPoint. Terwijl Dalles zich richt tot ontwikkelaars die de beschikbare data uit de catalogus effectief willen gebruiken.

Overigens heeft Redmond nog een andere nieuwigheid aangekondigd, namelijk Sydney. Het betreft een veiligheidsmechanisme dat bedrijven in staat stelt om data uit te wisselen tussen de eigen servers en de Azure-cloud. Syndey laat lokale applicaties ‘praten’ met toepassingen in de cloud.

Sydney, dat vanaf begin volgend jaar getest wordt, komt er om ondernemingen te steunen die het grootste deel van hun applicaties wel in de datacenters van MS willen laten draaien, maar de meest gevoelige informatie op de eigen servers willen houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content