Microsoft pakt uit met Windows 10-update en komt met eerste desktop ooit

Microsoft-CEO Satya Nadella © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Microsoft heeft vandaag voor het eerst ooit een eigen computer onthuld: de Microsoft Surface Studio. Verder kwamen er nieuwigheden voor Windows 10 waarmee het inzet op creatievelingen die van hun software gebruikmaken.

Het is opvallend dat Microsoft voor het eerst ooit volledig zelf een computer maakt. Zo is de software en hardware afkomstig van het bedrijf – een stap die Google onlangs ook maakte met de Pixel-smartphones.

De Surface Studio bestaat uit een scherm van 12,5 millimeter dik, een speciaal scharnier en een voet. Het scharnier zorgt ervoor dat het scherm eenvoudig kan worden gekanteld en gebruikt als een tablet. De Surface Dial is een soort grote knop die lijkt op een hockeypuck. Die kan zowel naast het scherm als op het scherm worden gebruikt. Naast het scherm kan ermee door documenten worden gescrold of kan de helderheid van het scherm worden aangepast. Op het scherm kan de knop gebruikt worden om bijvoorbeeld in een tekenprogramma een andere kleur of een ander penseel te selecteren.

Het scherm is 28 inch groot en toont 13,5 miljoen pixels. De verhouding van het scherm wijkt af van wat gebruikelijk is: 3:2. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat Microsoft zich met dit apparaat vooral richt op creatievelingen.

De Surface Studio is per direct te bestellen. Een klein aantal wordt nog voor de feestdagen geleverd. Aan het nieuwe apparaat hangt een prijskaartje van 2999 dollar.

Windows 10 voor makers

Met de nieuwe versie van Windows 10 kunnen er objecten in de echte wereld gescand worden en in 3D-voorwerp omgezet worden. Dit gebeurt door middel van een app voor de smartphone die het bedrijf later dit jaar vermoedelijk uit zal brengen. Die gescande objecten kunnen vervolgens in Paint geïntroduceerd worden. Vervolgens zijn deze ook te gebruiken in Word, Excel en PowerPoint om visueel interessantere documenten te creëren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Virtual reality

Windows 10 gaat met de update ook VR standaard ondersteunen. Daarvoor zijn er brillen ontwikkeld door HP, Dell, Lenovo, Asus en Acer. De VR-brillen van deze fabrikanten komen volgend jaar op de markt en zijn verkrijgbaar vanaf 299 dollar. Welke systeemeisen Microsoft vraagt is nog niet bekend.

Surface Book

Surface Book, de kruising tussen een laptop en een tablet, heeft Microsoft ook een update gegeven. De batterij gaat langer mee. Op een acculading kan de Surface Book nu zestien uur mee. Ook zijn de grafische prestaties verbeterd. Volgens het technologiebedrijf uit Redmond was dat vooral op verzoek van mensen die spelletjes op hun laptop spelen. Ze wilden krachtiger videoprestaties. Microsoft heeft ook de processor een upgrade gegeven. De Surface Book heeft nu een Intel Core i7 aan boord. De Surface Book is te koop vanaf 1.499 dollar en levering vindt vanaf november plaats. Bestellingen kunnen per direct worden geplaatst.

(ANP)

Partner Content