Microsoft schikt zich naar Europese grieven
De Amerikaanse softwarereus Microsoft zal zich schikken naar de Europese concurrentieregels na de bevestiging van de veroordeling voor misbruik van machtspositie vorige maand. Dat meldt eurocommissaris Neelie Kroes.
De Amerikaanse softwarereus Microsoft zal zich schikken naar de Europese concurrentieregels na de bevestiging van de veroordeling voor misbruik van machtspositie vorige maand. Dat meldt eurocommissaris Neelie Kroes.
Kroes zegt dat zij de voorbije twee à drie weken bijna dagelijks contact had met Microsoft-ceo Steve Ballmer. Die “constructieve gesprekken” leidden tot het uiteindelijke toegeven van Microsoft. Het softwarebedrijf zei, aldus Kroes, dat het de nodige technische informatie ter beschikking zal stellen waarmee externe ontwikkelaars producten kunnen ontwikkelen die fatsoenlijk samenwerken met het Windows-besturingssysteem. “Na onze intensieve gesprekken heeft Microsoft nu ook voor aanzienlijke aanpassingen gezorgd in het aanbieden van die informatie.”
Microsoft zal de informatie voor interoperabiliteit ter beschikking stellen van opensource-ontwikkelaars. Het bedrijf zal die (niet-commerciële) ontwikkelaars dus ook niet voor de rechter slepen. De royalties die Microsoft vraagt voor het aanbieden van die informatie gaan ook gevoelig naar beneden. Het bedrijf zal geen 2,98 procent van de inkomsten meer vragen van software die ontwikkeld is op basis van de Microsoft-informatie, maar enkel een eenmalige som van 10.000 euro. Voorts haalt Microsoft de prijs voor wereldwijde licenties met patenten naar beneden tot minder dan 7 procent van wat oorspronkelijk werd gevraagd.
Microsoft neutraliseert zo het aanslepende conflict met de Europese Commissie. Het bedrijf zal hoogstwaarschijnlijk nog wel een fikse boete moeten betalen voor de periode (sinds juni 2006) dat het niet in regel was met de eisen van Commissie. Mogelijk gaat het om 2 of 3 miljoen euro per dag, waardoor de uiteindelijke boete ruim 1,4 miljard zou kunnen bedragen.
Kroes wijst op twee consequenties voor Microsoft, die het bedrijf volgens haar zeker in het achterhoofd moet houden. Ten eerste moet de softwarereus de beslissing van 2004 blijven respecteren. Ten tweede vormt die beslissing een precedent waaraan het marktgedrag van het bedrijf ook in andere segmenten zal worden afgetoetst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier