Microsoft verlegt focus naar cloud en mobile

In een open brief aan zijn werknemers heeft ceo Satya Nadella richtlijnen bekendgemaakt voor de toekomst. Die zal, in tegenstelling tot de herstructurering van zijn voorganger, minder rond devices en services draaien en meer over cloud en mobile.

In een open brief aan zijn werknemers heeft ceo Satya Nadella richtlijnen bekendgemaakt voor de toekomst. Die zal, in tegenstelling tot de herstructurering van zijn voorganger, minder rond devices en services draaien en meer over cloud en mobile.

De brief komt er een kleine twee weken voor het bedrijf zijn jaarresultaten bekendmaakt waarin Nadella naar eigen zeggen meer kan zeggen over het komende jaar. Wel maakt hij de algemene richting al duidelijk.

Exit Ballmer-strategie

“Recent hebben we onszelf omschreven als een ‘devices & services” bedrijf. Hoewel die omschrijving behulpzaam was voor de start van onze transformatie, moeten we nu naar een meer unieke strategie gaan.”

Die strategie is er stilaan. “In de kern is Microsoft een productiviteits- en platformbedrijf voor de mobile-first en cloud-first wereld.” klinkt het in de open brief.

Daarmee gaat hij voor een groot deel in tegen de hervorming die Steve Ballmer bijna dag op dag een jaar geleden voorstelde. Daarin verschoof de ontwikkelfocus naar OS, Apps, Cloud en Devices. In augustus raakte bekend dat Ballmer zou opstappen, maar dat hij de transformatie nog zou begeleiden. Vandaag trekt Nadella de transformatie verder door, hetzij met andere accenten.

Nadella pleit verder voor veranderingen in de teams en ontwikkelprocessen. Die moeten meer klantgericht, data-driven en sneller zijn. Dat betekent minder processen en minder werknemers die beslissingen moeten nemen. De reus Microsoft wil dus vooral flexibeler zijn.

“Elke ontwikkelaarsgroep zal Data en Applied Science resources hebben die focussen op meetbare resultaten voor onze producten, en predictive analysis van markttrends, die ons toelaten om sneller en effectiever te innoveren.”

Toestellen ter ondersteuning van het ecosysteem

Hoewel devices & services als focus naar de achtergrond verdwijnt, amper een jaar na de grote herstructurering die voorganger Steve Ballmer doorvoerde, benadrukt Nadella wel dat het niet de bedoeling is om dingen overboord te gooien. In zijn brief looft hij onder meer Xbox en zegt hij dat het bedrijf blijft innoveren in de gameconsole. Recent doken er suggesties op dat Microsoft de Xbox-afdeling zou verkopen, maar dat wordt nu nogmaals aan de kant geschoven.

Ook andere hardware wordt niet gedumpt. Nadella spreekt over Nokia’s smarpthones en de Surface als ‘first-party hardware’, waarbij het bedrijf zo het ecosysteem van Windows en Windows Phone zal ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content