Microsoft vult ‘witte ruis’ in
Microsoft mikt op toestellen die onbenut radiospectrum tussen kanalen voor lokaal dataverkeer aanwenden, alias ‘white spaces devices’.
Microsoft mikt op toestellen die onbenut radiospectrum tussen kanalen voor lokaal dataverkeer aanwenden, alias ‘white spaces devices’.
Zendorganisaties, zoals televisiestations, maken niet steeds een vol gebruik van het hen toegewezen radiospectrum. Deze onbenutte ruimte – ‘white spaces’ – kan worden aangewend door toestellen voor draadloze distributie van data en dies meer.
Omdat het automatisch opsporen van de beschikbare ruimte door zo’n ‘white spaces’ device geen zekerheid biedt dat de normale uitzendingen van de rechtmatige gebruiker niet worden verstoord, werd gekozen voor een inventarisgesteunde oplossing. Concreet zal een dergelijk ‘white spaces’-toestel met behulp van gps bepalen waar het zich bevindt, waarna het systeem een database raadpleegt met informatie over de beschikbare ‘white spaces’ in het gebied waar het zich bevindt. Vervolgens gaat het op zoek naar een vrij stuk ruimte in die ‘white spaces’ en start de eigen dienstverlening.
In de VS heeft Microsoft intern op dit gebied heel wat onderzoek gepleegd, met een eigen technologie – SenseLess – als resultaat. Een experiment in de staat Washington resulteerde in haast storingsvrije proeven. Ondertussen heeft Microsoft al een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beheerder van het radiospectrum, de FCC, om een dergelijk systeem te beheren.
De technologie zelf werd door Microsoft ook al aangepast voor gebruik in andere landen, waaronder Groot Brittannië, Finland en Singapore. Daarbij werd onder meer ook aandacht besteed aan het gebruik van bijkomend radiospectrum, zoals frequenties voor draadloze microfoons (met wel de mogelijkheid voor gebruikers van die frequenties om kanalen te reserveren).
In Europa bestudeert het Electronic Communications Committee in het kader van de CEPT de technische mogelijkheden voor het gebruik van ‘white spaces’ in de frequenties van 470 tot 790 MHz. In januari van dit jaar werd een rapport (ECC Report 159) gepubliceerd over de technische en operationele vereisten, inclusief heel wat achtergrondinformatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier