Miljoenen euro’s voor meer Europese ict’ers
Bij de opening van CeBIT zegde Neelie Kroes 1 miljoen euro toe aan een ‘grand coalition’ om meer ict’ers in Europa te vinden, naast 3,5 miljoen voor een bewustwordingscampagne.
De ‘digitale agenda’ Eurocommissaris Neelie Kroes klonk bijzonder resoluut bij de aanvang van het Duitse ict-event CeBIT. “We zijn het eens dat de werkloosheid in Europa onaanvaardbaar hoog is, terwijl tegelijkertijd het aantal open vacatures in ict groeit. We erkennen tevens dat onze competitiviteit als regio wordt bedreigd door een tekort aan digitaal onderlegde mensen. Niets doen is geen optie, en daarom zijn we hier vandaag. Niet om te praten en te analyseren, maar om te beslissen, toe te zeggen en te handelen.”
Deze taal was onder meer bestemd voor een ‘grand coalitie’ van onder meer bedrijven uit de ict industrie die al toezeggingen hebben gedaan, zoals Google (computers voor scholen), Telefonica (investeren in start-ups) en Cisco (training van smart meter installateurs). Zelf zegde Neelie Kroes 1 miljoen euro toe voor een ‘thematic network’ betreffende die coalitie, naast 3,5 miljoen euro voor een pan-Europees bewustwordingscampagne in 2014, met het oog op meer ict-professionalisme en goede e-leiderschapskwaliteiten in KMO’s. Daarnaast zal ook aan opleidingsprogramma’s en een vlottere mobiliteit van ict’ers tussen landen worden gewerkt. En Kroes wil het hier niet bij laten, maar spoort nog meer bedrijven aan tot actie, zodat tegen 31 mei op de Digital Agenda Assembly een overzicht kan worden geboden. “Dit is ernstig: het is van belang voor onze mensen, voor onze wereldwijde concurrentiekracht, en voor onze toekomst!”
Vijf ‘werkstromen’
Kroes suggereert vijf werkstromen om een en ander te bewerkstelligen. Vooreerst meer aansporingen om een ict-carriere te overwegen, “door meer schoolbezoeken.” Ook het onderwijs moet worden “gemoderniseerd ,met ict voor elke leerling.” ICT-opleidingen moeten ook beter worden afgestemd op de reële noden in de arbeidsmarkt, klinkt de derde ‘stream’, met een “samenwerking tussen industrie en wie de opleidingen verzorgt.” Verder moet ook de mobiliteit van ict’ers tussen landen worden vereenvoudigd, en het gebruik van het ‘eCompetences framework’ worden aangemoedigd. Dat laatste laat toe om de kennis en ervaring van ict’ers op “transparante wijze te begrijpen, ongeacht waar ze vandaan komen in Europa.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier