Minder investeringen in telecom

Net voor de belangrijke stemming in het Europese Parlement over telecomregelgeving, voert ETNO – een belangenvereniging van 41 operators – de druk nog wat op.

Net voor de belangrijke stemming in het Europese Parlement over telecomregelgeving, voert ETNO – een belangenvereniging van 41 operators – de druk nog wat op.

Vandaag wordt in een plenaire sessie van het Europees Parlement een publiek debat gevoerd over het nieuwe regelgevend kader dat de EU wil toepassen voor telecomoperators. Europa wil daarmee in hoofdzaak de uitrol van next-generation networks zoals supersnelle glasvezelverbindingen bespoedigen, de concurrentie bevorderen en de opgelopen achterstand in breedband wegwerken.

ETNO, de vereniging van historische operators – de ‘Belgacoms’ van Europa zeg maar, waarschuwt het Europees Parlement ondertussen dat het erover moet waken dat de nieuwe regelgeving alleen maar risicovolle investeringen moet aanmoedigen en geen verdere onzekerheid brengen in het telecomwereldje.

Volgens ETNO-directeur Michael Bartholomew was er in 2007 namelijk al een duidelijke vertraging in de groei van telecominvesteringen te merken. De totale investering in de sector ging er in 2007 met 1,4 procent op vooruit, terwijl de groei in 2006 nog 4,1 procent bedroeg. De tragere groei in 2007 zou volgens marktonderzoeker Idate in de eerste plaats veroorzaakt worden door een daling in de mobiele sector – tot 9 procent in de vijf belangrijkste EU-markten. Maar ook de trage uitrol van glasvezelnetwerken heeft een invloed.

Uit de data die ETNO bij zijn leden verzamelde, blijkt dat die operators vorig jaar 2 procent meer investeerden: iets meer dan het Europees gemiddelde dus. “Maar de traditionele netwerkoperatoren mogen niet de enige zijn om het risico van de investeringen te dragen”, zegt Bartholomew: “alle operators moeten aangemoedigd worden om nieuwe en alternatieve netwerken naar de klant te brengen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content