Minder wanbetalingen voor elektronica en ICT verwacht

Het ziet er naar uit dat aanbieders van elektronica en ICT-producten in België dit jaar betere cijfers zullen boeken dan vorig jaar. Tegelijk verwachten specialisten minder wanbetalingen.

Het ziet er naar uit dat aanbieders van elektronica en ICT-producten in België dit jaar betere cijfers zullen boeken dan vorig jaar. Tegelijk verwachten specialisten minder wanbetalingen.

Het gaat goed, maar niet overweldigend goed, in de sector can consumentenelektronica en ICT Enkel in de gamessector zijn er wat problemen omdat uitgaven verschuiven naar apps waarvan de verkoper vaak buiten België zit. Dat is in een notendop de conclusie van het marktonderzoek van Atradius dat Data News kon inkijken. Het bedrijf verzekert andere bedrijven tegen wanbetalingen en bekijkt de markt vanuit dat standpunt.

“De laatste jaren is er een opkuisbeurt geweest door de crisis. Zwakke bedrijven zijn verdwenen, sterke bedrijven bleven over. Dat in combinatie met economische groei zorgt voor minder wanbetalingen zowel bij bedrijven als consumenten,” legt Christophe Cherry, ceo van Atradius, uit. Wel verwacht hij dat de consumentenmarkt rustiger blijft. “De grootste groei zit in B2B export.”

Cherry geeft geen concrete cijfers, wel indicaties, van de sector. Daarbij merkt het een verschuiving in de markt op. “We verwachten dat het aantal smartphones en tablets zullen blijven groeien, maar aan een lager tempo dan voorheen omdat de markt een zekere maturiteit bereikt.” Eerder dit jaar leerde Data News op basis van cijfers van GFK dat de tablet- en smartphonemarkt groeide in de eerste twee maanden van dit jaar. Maar dat zegt weinig over rest van het jaar.

Een voor de hand liggende verwachting is dat de verkoop van tv’s wel zal toenemen. “Er is zeker een WK-effect, maar de afgelopen twee jaren waren de verkoopcijfers ook zeer slecht,” zegt Cherry. “Innovaties overtuigen de consument om een nieuw toestel te kopen. Het is jammer dat Ultra HD (4K) nog niet beschikbaar is hier, want dat zou voor nog meer groei zorgen.”

Het enige segment waar Atradius voorzichtig over spreekt is die van de games. Hier houdt de verkoop risico’s in door de toenemende downloads via het internet. Het gaat dan niet zozeer om piraterij, maar wel om gamers die hun aankopen online doen, of uitgaven doen via hun tablet of smartphone, maar die vrijwel meteen naar buitenlandse platformen of ontwikkelaars vertrekken zonder Belgische tussenpartij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content