‘Mobiel bellen kan een tumor veroorzaken, maar de kans is klein’
Veroorzaakt het gebruik van mobiele telefoons kanker of niet? Het lijkt een oneindig vraagstuk. Volgens een nieuw grootschalig onderzoek is er geen rechtstreeks gezondheidsrisico, maar is de gsm evenmin helemaal onschuldig.
Het Franse Agentschap voor de Gezondheid (ANSES) voerde “het grootste onderzoek ooit” naar de gevolgen van gsm-stralen voor onze gezondheid: 308 wereldwijde wetenschappelijke studies werden onder de loep genomen. De conclusie van het Franse agentschap luidt dat er geen direct risico is, maar dat de gsm evenmin helemaal onschuldig is.
Er zijn wel biologische effecten vastgesteld, zoals opwarming, een lagere vruchtbaarheid bij mannen, mindere cognitieve prestaties en slaapstoornissen, maar die zijn volgens het agentschap “van voorbijgaande aard”.
Voorts menen de Fransen dat het risico op een kwaadaardige hersentumor (glioom) klein is voor frequente bellers, en zelfs nagenoeg onbestaande voor occasionele bellers. Wie over 10 tot 15 jaar zo’n 1.640 uur telefoneert met de gsm aan het oor – dat komt neer op een halfuur per dag -, verhoogt wel degelijk zijn risico op zo’n tumor (met 20 procent), maar gliomen komen slechts bij 7 op de 100.000 mannen en 6 op de 100.000 vrouwen voor.
Toch leggen we beter enige voorzichtigheid aan de dag om de blootstelling aan gsm-stralen zoveel mogelijk in te perken. Dat kan bijvoorbeeld door de beltijd te beperken, handsfree te bellen of zelfs Bluetooth te gebruiken, of op plaatsen met goede ontvangst te telefoneren. Kinderen worden best ook zo veel mogelijk afgeschermd van gsm’s of andere mobiele toestellen die elektromagnetische stralen uitzenden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier