Mobiele industrie blaast warm en koud over ‘embedded sim’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Sim-kaarten die al in het toestel verwerkt zijn, daarover gaat de discussie.

Sim-kaarten die al in het toestel verwerkt zijn, daarover gaat de discussie. Apple zou eraan denken voor de iPhone, maar ook de federatie van de mobiele industrie GSMA steekt de koppen bij elkaar. Nochtans duiken in de pers ook heftige tegenreacties op van mobiele operatoren.

Apple zou samen met Gemalto werken aan een open sim-kaart die in de iPhone verwerkt zit. Die zou geactiveerd kunnen worden van op de Apple Store en zou het mogelijk maken om heel flexibel van operator te wisselen.

Uit een artikel in de Financial Times blijkt dat veel operatoren heftig reageren op die plannen. Ze beschuldigen Apple ervan controle te willen krijgen over de relatie tussen de operator en de klant. Ergens wordt er over een ‘oorlogsverklaring’ gesproken. En zo wordt er onmiddellijk gedreigd dat de mobiele operatoren de iPhone niet meer zullen ‘subsidiëren’. De krant De Tijd trachtte in ons land commentaar van operatoren te bemachtigen, maar iedereen houdt de lippen stijf op elkaar.

M2M

Toch zijn niet alle geluiden uit de mobiele wereld eenduidig negatief over embedded sim. De GSMA, die toch heel wat grote operatoren verenigt, heeft nu bijvoorbeeld een ’task force’ opgericht om de ontwikkeling te onderzoeken van een embedded sim-kaart die van op afstand kan geactiveerd worden.

“De telecomsector richt zich niet meer alleen op het onderling verbinden van telefoons, maar ook op het verbinden van allerlei andere apparaten (m2m, machine-to-machine, nvdr). Het is duidelijk dat ingebedde simkaarten daarbij meer flexibiliteit leveren”, schrijft algemeen directeur Rob Conway van de GSMA in een persbericht. Hij denkt daarbij aan camera’s, mp3-spelers, gps-toestellen, e-readers, maar ook slimme elektriciteitsmeters.

Al in januari 2011 hoopt de groep met aanbevelingen te komen. Tegen 2012 zouden de eerste embedded sim-kaarten die vanop afstand kunnen geactiveerd worden op de markt komen. Het is een ‘en-en’-verhaal, klinkt het: “Apparaten die traditionele sim-kaarten ondersteunen, zullen blijven werken op bestaande netwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content