Mobistar kan prognoses handhaven
Mobistar, de op één na grootste mobiele telefoonoperator in België, heeft in het eerste halfjaar ruwweg volgens de verwachtingen gepresteerd. Het bedrijf houdt vast aan zijn prognoses voor het volledige boekjaar.
Mobistar, de op één na grootste mobiele telefoonoperator in België, heeft in het eerste halfjaar ruwweg volgens de verwachtingen gepresteerd. Het bedrijf houdt vast aan zijn prognoses voor het volledige boekjaar.
Eind juni telde de groep Mobistar 3,87 miljoen klanten. Dat zijn er 4 procent meer dan een jaar eerder, zo staat te lezen in De Tijd. In het cijfer is rekening gehouden met de klanten van Mobistar zelf, van VOXmobile en met de zogenaamde mvno-klanten (mobile virtual network operator). De arpu, dit is de gemiddelde maandelijkse opbrengst per gebruiker, werd negatief beïnvloed door de daling van de roaming- en de mobiele terminatietarieven en daalde van 33,13 euro eind juni 2008 tot 31,65 euro een jaar later.
De omzet van de groep steeg licht (+2,2 procent) tot 761,6 miljoen euro. Mobistar kan hier profiteren van de toenemende verkoop van smartphones en het daaraan gekoppelde hogere verbruik van mobiele data. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde, zoals de analisten hadden voorspeld, met 7,2 procent tot 278,4 miljoen euro. De ebitda-marge evolueerde in het tweede kwartaal in positieve zin om uit te komen op 39 procent voor het volledige halfjaar.
De nettowinst zakt met 11,4 procent tot 128,5 miljoen euro. Per aandeel komt dat uit op een daling met 7 procent tot 2,14 euro. Die lagere winst is een rechtstreeks gevolg van de lagere ebitda-marge ten opzichte van vorig jaar. Ook de gestegen financiële kosten wogen op het winstcijfer.
Ondanks de regulatoire druk en een ‘economisch zeer ongunstig klimaat’ herbevestigt Mobistar de vooruitzichten voor het volledige boekjaar. Rekening houdend met een verwachte negatieve impact van de regelgeving van 35 miljoen euro, moet het nettoresultaat uitkomen tussen 240 en 260 miljoen euro. De ebitda-marge uit telefonie moet ‘dichtbij’ de 40 procent uitkomen, terwijl de omzet nagenoeg gelijk moet uitkomen met vorig boekjaar.
Bron: Belga/De Tijd
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier