Mobistar switcht naar LTE Advanced in Brussel en in Bergen

© LTE Advanced
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Nadat eerst Mechelen aan de beurt kwam, switcht Mobistar nu ook in Brussel en in Bergen naar LTE Advanced (4G+).

Vanaf 15 mei zal 4G+ beschikbaar zijn in Brussel (85 procent dekking), in Bergen (91 procent dekking) en Mechelen (99 procent dekking) voor een commerciële test op ‘ware grootte’. In de komende maanden wordt het netwerk verder uitgebreid naar andere steden.

4G+ is een relatief nieuwe technologie die gebruikers met een compatibel toestel tot 3 keer zo snel laat surfen als met 4G. Andere gevolgen zijn een verbeterde dekking en hogere snelheden in gebouwen.

Voor 4G+ combineert Mobistar zijn 4G-frequenties 800 MHz en 1800 MHz, waardoor hogere snelheden en een beter bereik mogelijk worden. Er kunnen snelheden tot 213 Mbps (download) en 43 Mbps (upload) gehaald worden.

Volgens Mobistar zorgt de lancering van de 4G+ technologie ook voor een opwaardering van de prestaties van het ‘klassieke’ 4G. “De combinatie van de twee frequentiebanden (800 en 1800 MHz) heeft immers een gunstige invloed voor alle 4G-gebruikers, omdat de bandbreedte zo hoger komt te liggen”, klinkt het. “Daardoor kunnen snelheden worden gehaald die tot 2 keer zo hoog liggen.”

Ook Base en Proximus experimenteren momenteel met LTE Advanced in ons land. Base Company organiseerde enkele maanden geleden een eerste showcase in Hasselt, en Proximus biedt al 4G+ aan sinds eind vorig jaar in steden als Leuven, Gent, Antwerpen en Bredene.

Of er intussen al smartphones verkocht worden die LTE Advanced ondersteunen? Nauwelijks. De nieuwe Samsung Galaxy S6 kan al 4G+ aan, de nieuwe LG G4, en ook de HTC One M9 ondersteunt de snellere variant van 4G.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content