Monsterfusie op de chipmarkt in de maak

Broadcom Limited © REUTERS

Broadcom heeft de ambitie om Qualcomm over te nemen. Als de overname er komt dan ontstaat er een chipfabrikant met een omzet van rond de 200 miljard dollar.

De overnameplannen zijn nog niet officieel uitgesproken maar bronnen van zowel Reuters als Bloomberg melden dat Broadcom maandag een bod wil uitbrengen. Een exact bedrag wordt niet genoemd maar de chipfabrikant wil 70 tot 80 dollar per aandeel bieden in een combinatie van cash en eigen aandelen. Dat zou Qualcomm waarderen op 103 miljard dollar volgens Reuters.

Broadcom is vooral bekend als fabrikant van draadloze chips die onder meer in wifi-routers zitten. Qualcomm is vooral sterk in smartphoneprocessoren. Beiden kunnen complementair zijn en zijn samen vooral een grote bedreiging voor Intel.

Beide bedrijven geven voorlopig geen commentaar op het aankomend bod en zijn elk overigens nog bezig met hun huidige overnames af te ronden. Broadcom kocht een jaar geleden Brocade voor 5,5 miljard dollar. Qualcomm kocht in dezelfde periode het Nederlandse NXP voor 47 miljard dollar. Beide overnames zijn momenteel nog niet afgerond.

Qualcomm is een Amerikaans bedrijf, Broadcom heeft zijn hoofdkwartier in Singapore. Al zou het bedrijf wel plannen hebben om die hoofdzetel te verhuizen naar de VS, waar het al een co-hoofdkwartier in San Jose (Californië) heeft. Dat kan mogelijk meespelen om een overname van dit formaat sneller te laten goedkeuren door de (Amerikaanse) regulatoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content