München stemt over terugkeer naar Windows
Het stadsbestuur van München, dat in 2004 koos om Windows in te ruilen voor Linux, stemt volgende week over de keuze of het terug bij Microsoft aanklopt.
De IT-plannen van München haalden in 2004 het wereldnieuws toen de gemeenteraad besloot om desktops van zo’n 14.000 ambtenaren over te zetten naar Linux. Concreet ging het om de aangepaste distributie Limux en OpenOffice (vandaag LibreOffice). De stad haalde toen aan dat het open source besturingssysteem goedkoper zou zijn.
Dat parcours bleek hobbelig. Zo werden er in 2007 nog tweedehands pakketten van Windows 2000 aangeschaft om bepaalde oude toepassingen draaiende te houden.
In 2014 werd er voor het eerst gesproken van een herziening van de IT-infrastructuur. Daarbij bleek aanvankelijk dat terugkeren naar Windows zo’n 3,15 miljoen euro zou kosten enkel en alleen om de pc’s te vervangen. Al ging de overstap naar Linux aanvankelijk ook gepaard met extra kosten.
In 2015 klonk het protest luider, specifiek uit de CSU-fractie. Die stelde dat gebruikers moeilijk overweg kunnen met Linux. Een pc met Windows en Office zo daarom beter geschikt zijn.
Maar het gemor is niet unaniem. Zo zegt Florian Roth, lokaal hoofd van de Grünen in München, aan Heise.de dat er geen professionele basis is voor de stopzetting van het project. Ook vanuit de lokale piratenpartij is er protest en vreest men dat een terugkeer opnieuw voor extra IT-uitgaven zal zorgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier