Ada Sekirin

My Digital Future, wegens succes verlengd

Ada Sekirin Ada Sekirin is vice-president Benelux, Duitsland en Oost Europa bij Business & Decision. Ze is ook door Data News verkozen tot ICT Woman of the Year 2013.

Hoewel de economie de laatste jaren niet zo denderend liep, blijft de IT-sector één van de markten waarin heel veel groeipotentieel zit. Daarom blijft het belangrijk dat er een goede instroom is van jongeren in de sector. Met mijn project My Digital Future hoop ik daar alvast een beetje toe bijgedragen te hebben. En te blijven bijdragen.

Het tekort aan informatici blijft nijpend. Hoewel de economie de laatste jaren niet zo denderend liep, blijft de IT-sector één van de markten waarin heel veel groeipotentieel zit. Alles is digitaal geworden, en volgens Gartner is ieder budget een IT-budget. Daarom blijft het belangrijk dat er een goede instroom is van jongeren in de sector. Met mijn project My Digital Future hoop ik daar alvast een beetje toe bijgedragen te hebben. En te blijven bijdragen.

De afgelopen herfstvakantie brachten ikzelf en een aantal vrijwilligers uit mijn organisatie Business & Decision 25 toegewijde leerlingen uit het Brusselse middelbaar onderwijs samen in drie verschillende workshops over het digitale. We leerden hen in WordPress een website opzetten, een mobiele app creëren met behulp van MobiOne en we brachten hen de basis van programmatie bij door ze de speciaal voor jongeren ontwikkelde programmeertaal Scratch in handen te geven. Deze workshops vonden plaats in de het Institut Notre Dame en waren een groot succes. Alle beschikbare PC’s werden gebruikt en de jongeren gooiden zich met groot enthousiasme en volharding op de taken die we hen gaven.

Uitgangspunt van My Digital Future is dat we jonge migranten willen aansporen te kiezen voor een carrière in de sector van het digitale, door IT-studies te volgen, en eventueel zelf een onderneming op te zetten, zoals ik dat indertijd deed. Ik blijf er in geloven dat werk de best mogelijke manier is om binnen een maatschappij je plek te vinden en te zorgen voor een goede integratie. De deelnemers voor deze workshops rekruteerden we nog voor de zomer, toen ik diverse scholen met een hoog percentage aan inwijkelingen bezocht en er het verhaal van My Digital Future en van mijn eigen carrière vertelde. Die boodschap sloeg duidelijk aan. Alleen jammer dat de meisjes (3 op 25) zwaar in de minderheid waren.

De workshops zelf werden verzorgd door werknemers van Business & Decision, die behoorlijk veel vrije tijd opofferden om de workshops voor te bereiden. Onze consultants kregen tijdens de workshops heel wat vragen van de jongeren over hoe het was in de IT-sector te werken, welke studies ze het beste konden volgen, wat hun beroepskansen waren. In dat opzicht was onze missie om het beroep van informaticus aantrekkelijker te maken, alvast geslaagd. Het meest waren mijn medewerkers nog verbaasd over de snelheid waarmee deze digital natives hun instructies opnamen. Bekijk zeker eens het videoverslag dat we over de workshops maakten, de passie van de jongeren werkt aanstekelijk.

Het enthousiasme van de deelnemende jongeren zet me er toe aan My Digital Future verder te zetten. Ik wil het programma zelfs uitbouwen en een vaste structuur bieden.

We gaven alle deelnemers aan de workshops een uitdaging: zet een project op met de kennis die je tijdens de workshops opgedaan hebt, en onze lesgevers zullen je coachen om verder te ontwikkelen. We steunen de jongeren ook materieel en met software licenties. In april mogen de projecten gepresenteerd worden aan een jury, en het meest veelbelovende voorstel krijgt een geldprijs. Bovendien willen we de jongeren die effectief kiezen voor IT-studies belonen door ze na afloop van hun studies een betaalde stage van zes maanden aan te bieden.

Natuurlijk kan ik dat niet alleen doen, ondanks alle steun van vrijwilligers binnen Business & Decision. Een aantal bedrijfsleiders hebben me al aangegeven dat ze deze actie willen steunen en jongeren een betaalde stage aanbieden bij hun bedrijf als ze in hun IT-studies slagen. Dat netwerk van bedrijven die My Digital Future ondersteunen, bouwen we de komende tijd verder uit. Met zijn allen gaan we een dubbel doel realiseren: het tekort aan informatici helpen oplossen, én zorgen voor betere kansen in onze maatschappij voor inwijkelingen en hun nakomelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content