Mysterieuze smartphone alleen verkrijgbaar op uitnodiging
De One Plus One belooft de strijd aan te gaan met toestellen als de Galaxy S5 en de HTC One M8 en dat voor de helft van de prijs. Tenminste: voor wie uitgenodigd wordt om er een te mógen kopen.
De One Plus One, de eerste smartphone van de nieuwe Chinese fabrikant One Plus, die zich aandient als een potentieel disruptieve kracht in de smartphonemarkt, wordt volgende woensdag voorgesteld in Beijing.
Het toestel laat zich voorafgaan door een fikse hype. ‘Never Setlle’, luidt de slogan: neem nooit genoegen te weinig. De Chinese debutanten zeggen dan ook dat ze het niet alleen even goed zullen doen als de grote jongens, maar zelfs beter.
In tegenstelling tot merken als HTC, Samsung en Apple, is One Plus er alleszins in geslaagd om te voorkomen dat het toestel voortijdig lekte. Door zelf druppelsgewijs informatie los te laten, heeft One Plus zorgvuldig de spanning opgebouwd.
Alleen op uitnodiging
Laatste stukje informatie dat One Plus vrijgaf: de smartphone zal verkrijgbaar zijn in zestien landen, waaronder België, maar dat zal in eerste instantie alleen op uitnodiging zijn.
Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen de toestanden voorkomen dat potentiële klanten op de lanceringsdatum uren vruchteloos achter de computer moeten zitten wachten op een product dat vervolgens voor weken uitverkocht is. Wie een uitnodiging heeft, kan de telefoon kopen, garandeert One Plus.
Hoe kandidaat-kopers een uitnodiging te pakken moeten krijgen en hoeveel er beschikbaar zijn, is nog niet duidelijk. Dat zou uitgelegd worden op de productvoorstelling volgende week. One plus zegt wel dat wie een uitnodiging krijgt vervolgens ook vrienden kan uitnodigen en dat de telefoon na verloop van tijd gewoon voor iedereen verkrijgbaar zal zijn.
Die benadering werd op de technologieblogs op de nodige kritiek onthaald.
Dat One Plus de telefoon niet gewoon in de winkel legt, bewijst dat het daar simpelweg niet toe in staat is, luidt het. One Plus zegt op zijn website zelf dat het als nieuwe fabrikant geen al te grote risico’s wil nemen: ‘Te veel toestellen maken die niet verkocht raken, kan een firma makkelijk de das omdoen.”
Tegelijkertijd krijgt One Plus het verwijt dat het door kunstmatig schaarste te creëren de hype nog wat verder aanzwengelt. Op zijn webforum kreeg het alvast tienduizenden reacties van potentiële kopers.
Smartphone in jeans
Afgaande op de specificaties van de One Plus One, die gelanceerd wordt in zestien landen, waaronder België, kan de hype echter wel eens gerechtvaardigd zijn. Het toestel krijgt dezelfde processor mee als de Galaxy S5 en de HTC One M8 (de Snapdragon 801), drie gigabyte geheugen, een 13-megapixel camera, een 1080p-scherm van 5,5 inch en een uit de kluiten gewassen batterij.
One Plus stelt dat het erin geslaagd is om een scherm van 5,5 inch te monteren in een chassis van hetzelfde formaat als de Galaxy S5, die zelf een 5,1-inch scherm heeft. Kopers zouden ook hun eigen vervangbare achterkant kunnen bestellen in texturen als bamboe, kevlar, jeans en zelfs zandsteen, zodat een beschermhoesje overbodig wordt.
Bijzonder opmerkelijk is de prijs ban de One Plus One. Voor een smartphone die de nieuwe vlaggenschepen van Samsung en HTC qua specificaties evenaart of op sommige vlakken zelfs overtreft, wil One Plus niet meer aanrekenen dan 350 euro in de EU en 399 dollar in de VS. Dat is wellicht nog het allersterkste verkoopsargument.
Verwachtingen
De smartphone gaat draaien op Cyanogenmod. Dat is een versie van Android die oorspronkelijk door hackers in elkaar geknutseld is en zo betrouwbaar en populair werd dat de Amerikaanse initiatiefnemer Steve Kondik er recent een heus bedrijf van maakte.
De One Plus One is overigens niet de eerste smartphone die uitgerust is met de ‘officiële versie van Cyanogenmod. Dat was de N1, een onlangs gelanceerd toestel van een ander Chinese fabrikant, Oppo. Wellicht geen toeval: Pete Lau, de CEO van One Plus, werkte voorheen voor Oppo.
In hoeverre de One Plus One de verwachtingen inlost, valt te bezien. In een smartphonemarkt waar de technologische rek wat uit lijkt, is er echter nog steeds heel wat ruimte voor innovatie qua prijzen. En daar zijn zulke Chinese producenten alvast gunstig voor geplaatst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier