N-VA en PS ook op Twitter meest vernoemde partijen

© Belga

N-VA en PS scoren niet alleen het hoogst in de peilingen, ze zijn ook op de sociale media de meest vernoemde partijen. Dat blijkt uit gegevens van IT-bedrijf Tevizz, dat tussen 17 februari en 18 maart een steekproef van 150.000 tweets analyseerde.

N-VA en PS scoren niet alleen het hoogst in de peilingen, ze zijn ook op de sociale media de meest vernoemde partijen. Dat blijkt uit gegevens van IT-bedrijf Tevizz dat tussen 17 februari en 18 maart een steekproef van 150.000 tweets analyseerde.

In het onderzoek werden 33.916 vermeldingen voor N-VA geregistreerd. PS volgde op de tweede plaats, met 28.530 vermeldingen. Open Vld stond derde, met 17.385 vermeldingen, wat de partij in verhouding met het electorale gewicht de winnaar maakt. Volgens Tevizz wordt een en ander verklaard door de grote dekkingsgraad van de partij op Twitter en het demografische profiel van de Twitter-gebruikers. Ook PVDA scoort, in verhouding met het electorale gewicht, zeer goed.

Eerste minister Elio Di Rupo is de politicus die het meest wordt vermeld, gevolgd door Guy Verhofstadt – al heeft dat waarschijnlijk te maken met diens activiteit rond de crisis in Oekraïne. Bart De Wever, zelf niet actief op Twitter, volgt op plaats drie.

De meeste politici trekken slechts een zeer klein publiek aan in de andere taalgemeenschap. Met uitzondering van De Wever vinden de Vlaamse tenoren amper weerklank in het Franstalige landsdeel. De federale ministers maken wel een uitzondering op die regel.

Tevizz lanceert begin mei een tool waarmee de thema’s die ‘buzz’ creëren op de sociale netwerken en de meest virale tweets kunnen worden gemonitord. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content