NASA zet laatste mainframe uit
Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA schakelt deze maand zijn laatste mainframe uit, een IBM Z9.
Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA schakelt deze maand zijn laatste mainframe uit, een IBM Z9.
Het Amerikaanse National Aeronautics and Space Agency sloot met het uitschakelen van zijn laatste mainframe ook een echt tijdperk af. Volgens Linda Cureton, NASA’s CIO, bood deze beslissing de mogelijkheid om ongeveer 5,5 miljoen dollar per jaar te besparen. Voorts speelde ook de (on)beschikbaarheid van mainframe-experten een rol.
Het systeem werd nog gebruikt voor een aantal kritieke toepassingen (waaronder het bijhouden van de blauwdrukken van de verschillende installatie en gronduitrusting sinds 1982) en voor toepassingen om legaatdata (financieel en contracten) te raadplegen. In samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf – Netlander – werd een en ander overgezet naar een Windows-gesteunde omgeving, zonder een onderbreking van de dienstverlening.
Met deze uitschakeling komt een einde aan een tijdperk van mainframes bij NASA, waarin IBM vanaf schier de aanvang een belangrijke rol heeft gespeeld. Zo werden de eerste IBM mainframes op basis van de transistors – de IBM 709x serie – door NASA al aangewend tijdens de Mercury en Gemini bemande ruimtevaartprogramma’s begin jaren zestig. Een hoogtepunt vormde het Apollo project voor bemande maanvluchten, wanneer NASA gebruik maakte van vijf IBM System/360 75 (en 95) modellen, toen de snelste computers ter wereld. Die werden ingezet voor onder meer het berekenen van de vluchtbanen, het beheer van de communicatie tussen alle instellingen en de ruimtevaarttuigen, evenals het monitoren van de gezondheidstoestand van de astronauten. Het gebruik van een mainframe was toen een must, zowel voor de nodige rekenkracht als voor de hoge bedrijfszekerheid die een mainframe biedt. Tijdens het Apollo-project waren ongeveer 3.500 IBM’ers bij NASA actief.
Overigens kan vandaag rustig worden gediscussieerd over wat het begrip ‘mainframe’ inhoudt. De drie belangrijkste kenmerken van een dergelijk systeem – ‘reliability’, availability’ en ‘servicability’ – kunnen ook met andere systemen dan mainframes worden verzekerd, terwijl voorzieningen als vitual machines, hypervisors etc. sinds kort ook in alle mogelijke omgevingen worden aangeboden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier