Nederland onderzoekt ICT-fraude bij Defensie

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar toenmalige Belgische tegenhanger Pieter De Crem. © Belga

In Nederland gaat het Ministerie van Defensie onderzoeken of er fraude is gepleegd bij ICT-aanbestedingen.

Het onderzoek komt er na een parlementair debat in juli waairn werd gevraagd of defensieminister Hennis weet had van fraude bij aanbestedingen. Dat was volgens een CDA-kamerlid het geval.

Defensieminister Hennis heeft volgens de NOS nu per brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze zelf geen weet heeft van fraude, maar beseft dat verder onderzoek gewenst is en laat dat nu uitvoeren.

Geld bij ICT-projecten ligt momenteel gevoelig in Nederland. Vorige maand pas beweerde het Nederlandse tv-programma Zembla dat Ordina valsspeelde bij het binnenhalen van overheidsopdrachten. Eerder in het jaar kwam in een ICT-commissie naar boven dat ICT-projecten voor de Nederlandse overheid vaak mislukken en dat offertes vaak onvolledig zijn om nadien veel duurder uit te vallen.

Ook bij Defensie zelf speelt die kwestie. Zo werden afgelopen zomer vier topambtenaren bij het Nederlandse leger vervangen nadat ICT-problemen bleven aanhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content