Nederland wil zelfrijdende wagens testen

De Nederlandse minister van Infrastructuur en Wegen wil wetgeving die testen met zelfrijdende wagens mogelijk maakt.

De Nederlandse minister van Infrastructuur en Wegen wil wetgeving die testen met zelfrijdende wagens mogelijk maakt. Het initiatief komt van Schultz van Haegen, de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu. Zij wil grootschalige testen mogelijk maken en zal daarom begin 2015 een voorstel indienen in de Tweede Kamer. Dat moet de weg vrijmaken voor systemen waarbij de wagen volledig autonoom kan rijden.

Maar nog voor die wet er is, vanaf dit najaar al, wil de minister bekendmaken op welke plaatsen er testritten mogelijk worden. Ook worden andere aspecten zoals privacy, communicatie met wagens onderling en de internationale samenwerking met auto- en truckfabrikanten worden onderzocht.

Zowat alle autoconstructeurs (en veelIT-spelers) werken aan zelfrijdende wagens. Het bekendste voorbeeld is Google dat zijn zelfrijdende wagen al enkele jaren demonstreert. Maar er is vandaag al technologie beschikbaar die het rijden in grote mate automatiseert. Zoals auto’s die elkaar volgen of op hun rijstrook blijven. Enkele maanden terug kon Data News zo nog bij Audi een demo volgen van een wagen die je via je smartphone een wagen in en uit een parkeerplaats kon rijden.

Brussel Brussel was een kleine twee jaar geleden kandidaat voor het Citymobil-project, een project rond zelfrijdende wagens in verschillende steden. Maar toen onze redactie vorig jaar navraag deed naar de stand van het project bleek dat het initiatief flink wat kosten met zich zou meebrengen. Bovendien laat de Belgische wetgeving momenteel zo’n wagens niet toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content