Nederland zegt ‘neen’ tegen EPD
Nederland heeft vorige week collectief ‘neen’ gezegd tegen het elektronische patiëntendossier (EPD). Ziekenhuizen, apothekers noch huisartsen waren enthousiast. De politiek had al langer afgehaakt. Tien jaar hebben de discussies over het EPD bij onze noorderburen geduurd. Er waren de basisvragen (wat moet er in, wat mag er niet in, wie moet toegang krijgen en wie niet) en toen kwamen de privacycommissie en de beveiligingscommissie en de klok tikte maar door. Eerst schoot de politiek het plan af. Apothekers en huisartsen besloten op eigen kracht verder te gaan. Maar ze waren met te weinig enthousiastelingen om het systeem doeltreffend en rendabel te maken.
Nederland heeft vorige week collectief ‘neen’ gezegd tegen het elektronische patiëntendossier (EPD). Ziekenhuizen, apothekers noch huisartsen waren enthousiast. De politiek had al langer afgehaakt.
Tien jaar hebben de discussies over het EPD bij onze noorderburen geduurd. Er waren de basisvragen (wat moet er in, wat mag er niet in, wie moet toegang krijgen en wie niet) en toen kwamen de privacycommissie en de beveiligingscommissie en de klok tikte maar door.
Eerst schoot de politiek het plan af. Apothekers en huisartsen besloten op eigen kracht verder te gaan. Maar ze waren met te weinig enthousiastelingen om het systeem doeltreffend en rendabel te maken.
Tien jaar lang echter is elk wetgevend initiatief qua veiligheid en privacy eigenlijk getoetst aan het EPD. Nu dat niet doorgaat, verwachten sommigen de totale chaos. Dat zegt toch Roland Ekkelenkamp, de projectleider van het Harderwijks Regionaal Elektronisch Medisch Dossier (HAREM) en fervent voorstander van het EPD.
Volgens hem is, door het afspringen van het EPD, de klok meer dan 10 jaar teruggedraaid. Doorverwijzingen mogen nog digitaal gebeuren, maar de informatie van de apotheek naar het ziekenhuis en terug, mag niet meer digitaal gebeuren. De goede oude vertrouwde fax moet weer van onder het stof worden gehaald. Volgens de nieuwe voorschriften (die gebaseerd waren op de verwachte EPD) zijn de digitale alternatieven voor die fax niet veilig genoeg.
Volgens Ekkelenkamp, die zelf een ICT’er is, gaat Nederland nu bij wijze van spreken de technologische infrastructuur van een ontwikkelingsland kopiëren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier