Nederlanders introduceren minilaptops in Belgische klasjes
De eerstejaars van de basisschool Zwaneven in Oud-Turnhout startten hun eerste schooldag vandaag op een Skoolmate minilaptop. Het Nederlandse bedrijf Skool Automatisering, een onderdeel van de Paradigit Groep, zorgt voor de bijbehorende infrastructuur.
De eerstejaars van de basisschool Zwaneven in Oud-Turnhout startten hun eerste schooldag vandaag op een Skoolmate minilaptop. Het Nederlandse bedrijf Skool Automatisering, een onderdeel van de Paradigit Groep, zorgt voor de bijbehorende infrastructuur.
De Skoolmate die de leerlingen van de basisscholen Zwaneven en Reuzepas in Oud-Turnhout op 1 september in gebruik namen, is een Intel Classmate PC mini-laptop van de tweede generatie. De specificaties zijn dezelfde als die van een doorsnee minilaptop, maar de Classmate PC heeft wel een draaibaar en inklapbaar aanraakgevoelig scherm waarop leerlingen met een pen kunnen tekenen en schrijven. De Skoolmate heeft ook een stevige handgreep. Zijn autonomie bedraagt ongeveer zes uur.
De nieuwe, flitsende naam werd aan de mini-laptop gegeven door het Nederlandse bedrijf Skool Automatisering, dat met SkoolControl een volledig automatiseringsconcept uitwerkte voor het primair en het voorgezet onderwijs. SkoolControl bestaat ondertussen vijf jaar en is momenteel aan de derde versie toe. Het wordt voor het eerst toegepast in het Belgische onderwijs.
In België start het Nederlandse bedrijf niet toevallig in Oud-Turnhout met een proefproject. Twee kinderen van Arjen de Koning, CEO van de Paradigit Groep, waarvan Skool Automatisering een onderdeel is, lopen immers school in de basisschool Zwaneven. Skoolmate Automatisering staat in voor de infrastructuur en het beheer van alle computers op school, zowel de nieuwe minilaptops als de bestaande oudere pc’s. De software draait als schil bovenop Windows XP en, binnenkort, Windows 7. Alle aangesloten pc’s worden centraal beheerd, door de school zelf, of bij zware technische problemen centraal door medewerkers van Skool Automatisering.
Educatieve programma’s worden als packages naar de aangesloten pc’s uitgerold. Dat kan per school, per klas of zelfs per leerling. De school moet alleen zorgen voor de nodige licenties. Dit wordt overigens gecontroleerd via een pincode. Skool Automatisering heeft op zijn centrale servers een ruime selectie van educatieve software die allemaal uitrolklaar ingepakt is in “packages”. Nieuwe titels kunnen daar eenvoudig en snel aan worden toegevoegd. Er wordt ook gewerkt aan een Franstalige versie van de beheersoftware.
De infrastructuur kost 35 euro inclusief btw per werkpost en per jaar. De Skoolmate kost 499 euro per stuk, wat in het kader van een project kan dalen tot ongeveer 400 euro per stuk.
“Het is een zware investering,” zegt directeur Peter Engelen van basisschool Zwaneven, “maar eentje die zichzelf snel terugverdient, vooral door het ontlasten van de ict-coördinator die nu meer tijd krijgt om als echte i-coach op te treden en niet langer het grootste deel van haar tijd bezig is met het verhelpen van allerlei computerproblemen.”
Het Belgische basisonderwijs telt slechts een pc per acht leerlingen. Iedereen is het erover eens dat ons onderwijs dringend verder moet worden gedigitaliseerd. Tussen die noodzaak en de werkelijkheid gaapt echter de kloof van een nijpend en in deze budgettair moeilijke tijden zelfs groeiend gebrek aan middelen. De kloof met Nederland groeit met de dag. Skool Automatisering is een grote, maar niet de enige automatiseringsspeler op de Nederlandse onderwijsmarkt. Het bedrijf heeft in Nederland ondertussen een marktaandeel van ruim dertien procent, goed voor veertigduizend werkplekken in het primair en het voorgezet onderwijs. CEO Arjen de Koning was de Nederlandse Entrepeneur van het jaar 2004. Zijn Paradigit Groep haalde in het boekjaar 2007 (afgesloten in april 2008) een omzet van 129 miljoen euro en telt 600 medewerkers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier