Nederlandse chipmachinemaker ASML overtreft eigen omzetverwachting

© ASML

De Nederlandse chipmachinemaker ASML heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder verhoogd. Dankzij het toegenomen thuiswerken blijven technologiebedrijven het tijdens de coronacrisis goed doen, wat ook de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert.

ASML levert productiemachines aan vrijwel alle grote chipmakers in de wereld. De omzet in het derde kwartaal kwam uit op bijna 4 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro in het voorgaande kwartaal. Daarmee overtrof het bedrijf ook de eigen verwachtingen die het uitsprak bij de vorige kwartaalcijfers. De nettowinst steeg tot 1,1 miljard euro, tegenover 751 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Kleinere en krachtigere halfgeleiders

Twee bekende klanten van ASML, het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC (’s werelds grootste onafhankelijke fabrikant van halfgeleiders), kwamen onlangs al met cijfers naar buiten die wezen op de aanhoudend grote vraag naar geavanceerde chips. Het Veldhovense ASML levert de apparatuur die het mogelijk maakt om veel kleinere en krachtigere halfgeleiders te maken dan eerder mogelijk was.

Partner Content