Nederlandse koeien krijgen draadloze sensoren
In Nederland resulteert een samenwerking tussen de Animal Sciences Group en de Alterra van Wageningen Universiteit in een wel heel merkwaardig project: Het LOFAR-Agro project ‘Veehouderij’ bouwt een draadloos sensornetwerk voor… koeien.
De bedoeling is om het gedrag van dieren zowel in de stal als buiten in de wei voortdurend op te volgen. Informatie over hun bewegingen en houding wordt door de sensoren één keer per minuut automatisch naar een centrale server verzonden waar de gegevens verder geanalyseerd worden. Zo kan relatief makkelijk bepaald worden of de koeien liggen, staan of bijvoorbeeld ongewoon vreetgedrag vertonen. Door de gezondheid, het welzijn en de productie van zijn beesten continu in het oog te houden, moet de veeboer in staat zijn om tijdig juiste beslissingen te nemen. Dat moet op zijn beurt weer resulteren in kwaliteitsvolle melk: we worden er met andere woorden allemaal beter van.
Voor het draadloze sensornetwerk maakt het project gebruik van de LOFAR (Low Frequency Array) technologie die ook voor astronomisch onderzoek ingezet wordt. Dat netwerk moet – eens het voltooid is – uit ongeveer 25.0000 kleine antennes bestaan. In Nederland is LOFAR overigens een van de topprojecten in ict. Het netwerk is nog niet af, maar voor het ‘koeienproject’ is wel al een eerste werkend prototype klaar. Nabij Leeuwarden staat er al een stal op een weide die beiden voorzien van de nodige sensoren met hard- en software voor het meten, opslaan en verzenden van de informatie. Benieuwd of er ook hier in België interesse is. Misschien wil Leterme het systeem wel aanpassen voor geiten, met elk een alarmbelletje rond de nek?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier