Nederlandse Rekenkamer kan besparing open source niet becijferen
Na zes maanden onderzoek kan de Algemene Rekenkamer van Nederland niet zeggen hoeveel open source de overheid zou kunnen besparen.
Na zes maanden onderzoek kan de Algemene Rekenkamer van Nederland niet zeggen hoeveel open source de overheid zou kunnen besparen.
Dat meldt Webwereld. Bij het onderzoek werden enkel de desktops onder de loep genomen, en dan nog enkel van de nationale overheid (dus niet van de provincies, gemeenten en dies meer).De desktops zouden de Nederlandse overheid zo ongeveer 80 miljoen euro per jaar kosten. Daaruit wordt dan de conclusie getrokken dat de haalbare besparingen niet substantieel kunnen zijn. Hoeveel, dat wordt niet aangegeven. Wel stelt het rapport dat een overstap op open source ook kosten met zich meebrengt en wijst het op de beveiligingsrisico’s van opensourcesoftware. In het rapport wordt ook nauwelijks gerekend, klinkt het bij Webwereld.
Het onderzoek kwam er op vraag van oud-SP-kamerlid Arda Gerkens, die op zoek was naar harde cijfers. Die worden niet gegeven en daarover heerst heel wat teleurstelling bij de Nederlandse politici. Ook over het bereik van het rapport wordt gemord.
Het nieuws volgt op de berichtgeving rond een opensourcerapport dat op het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner werd opgesteld. Daarin werden grote besparingen vooropgesteld dankzij open source bij de overheid. Bij het uitlekken van het rapport noemde Donner het rapport van zijn eigen kabinet plots ‘ondeugdelijk’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier