NetApp onthult zijn Flashstrategie
Flashtechnologie maakt al sinds 2009 deel uit van het aanbod van NetApp, maar nu biedt het bedrijf verschillende Flashbenaderingen aan die beantwoorden aan specifieke behoeften.
Reeds in 2009 bracht opslagspecialist NetApp een Flashcache op de markt om de opslagprestaties te versnellen. In 2010 introduceerde het bedrijf SSD voor zijn NetApp arrays en in 2012 volgde zijn Flash Pool die SSD koppelt aan HDD voor caching. En nu voert NetApp dus Flash in voor heel zijn portefeuille, met 3 varianten om niet alleen problemen op het vlak van prestaties, maar ook inzake opslagefficiëntie op te lossen.
Ten eerste is er Flash Accel, dat dient om de prestaties van de applicaties te verbeteren dankzij een cachingsoftware die beschikbaar is op Flash PCI-e of SSD voor servers. Ten tweede biedt NetApp het platform EF 540 all-Flash array aan, dat dezelfde prestaties als Flash biedt, maar dan met integratie van ‘enterprise’-functies (op het vlak van beschikbaarheid, snapshot en replicatie, databeheer, enz.), namelijk in de orde van 300.000 IOPS (I/O per seconde) met een latency van minder dan een milliseconde. Dit platform verschijnt in verschillende varianten (2U met 12 of 24 drives en 19,2 of 9,2 TB). Ten derde stelt NetApp zijn FlashRay voor (waarvan de eerste bètaversies half 2013 worden verwacht en dat 2014 in de winkels zou liggen). Hiermee kan een grootschalige infrastructuur gecreëerd worden die prestaties, opslagefficiëntie, schaalbaarheid en ‘enterprise class’-functies combineert.
In plaats van technologieën te kopen bouwt NetApp liever voort op zijn expertise in Flash en zijn besturingssysteem Ontap, dat voortaan beschikbaar is in geclusterde versie om een gedeelde en wendbare storage-infrastructuur te creëren, terwijl zijn E-Seriesaanbod bedoeld is voor dedicated storage-infrastructuur (voor toepassingen zoals video, analytics, high-performance computing, enz.).
NetApp ziet Flash niet zozeer als een revolutionaire technologie maar als – een van de – oplossingen voor een daling van de prestaties, te lange responstijden of ongunstige prijs/prestatieverhoudingen. “De Flashmarkt is geen niche meer, maar wordt een erkende technologie voor bepaalde specifieke workloads, zoals VDI, OLTP, trading, cloud en big data of analytics”, aldus Jeff Janukowicz, research director bij IDC.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier