Netwerk- en telecomreuzen starten LTE-forum

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

11 grote telecom- en netwerkfabrikanten zijn een overlegorgaan gestart over de gespreksafwikkeling met behulp van de toekomstige breedbandtechnologie Long-term evolution (LTE).

11 grote telecom- en netwerkfabrikanten zijn een overlegorgaan gestart over de gespreksafwikkeling met behulp van de toekomstige breedbandtechnologie Long-term evolution (LTE).

Onder de naam Volga zijn 11 grote hardwarefabrikanten een forum begonnen om te bepalen hoe telefoongesprekken kunnen worden opgezet en afgeleverd met behulp van de toekomstige mobiele breedbandtechnologie LTE (Long-term evolution), ook wel 4G genoemd. Onder de deelnemers zijn netwerkleveranciers als Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei en Nortel, mobieltjesmakers als LG Electronics, Motorola, ZTE en Samsung en telecomaanbieders als T-Mobile.

Volga staat in dit verband voor ‘Voice over LTE via Generic Access’, waarbij generic access refereert naar de bestaande standaard voor het (deels) afhandelen van gespreks- of dataverkeer via ip-netwerken.

Het forum wil uiteindelijk specificaties formuleren voor het op telefoontoestellen afleveren van gesprekken via LTE. Het transport van de gespreksgegevens moet daarbij voor het grootste deel plaatsvinden over het bestaande core-netwerk van gsm en umts.

De deelnemende bedrijven verwachten de specificaties medio 2009 te publiceren. Met het Volga Forum hopen ze het initiatief voor verdere ontwikkeling van LTE in eigen hand te nemen, in plaats van toe te kijken hoe de gebruikelijke gangmakers Nokia, Nokia Siemens, Vodafone, Verizon en China Mobile de specificaties bepalen.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content