New York gaat 7000 telefooncellen ombouwen tot wifi-hotspots
In New York worden plannen gesmeed om de hele stad te bedekken met draadloos internet. Meer dan 7000 telefooncellen worden ongebouwd worden tot oneline-communicatiepunten met aanraakscherm.
Sinds zowat iedereen met een gsm rondloopt, worden de alom aanwezige ‘payphones’ in New York nauwelijks gebruikt. Veel van de erbarmelijke toestellen bevinden zich in erbarmelijke staat.
Plannen om er wifi-hotspots van te maken, bestonden al onder ex-burgemeester Michael Bloomberg. Zijn vorig jaar verkozen opvolger Bill De Blasio wil ze nu ook echt waarmaken.
Online-communicatiepunten
Volgens de openbare aanbesteding die de stad New York zopas uitschreef, moeten er een stuk meer de met de telefooncellen gebeuren dan er alleen maar wifi-radiootjes in te steken. Ze moeten een aanraakscherm hebben waarop openbare nutsinformatie kan weergegeven worden, als oplaadpunt voor mobiele apparaten fungeren, mensen in staat stellen om tekstberichten te versturen en zelfs ‘zakelijke transacties’ af te handelen.
Het wifi-signaal van elk toestel moet binnen een straal van 25 meter gratis te gebruiken zijn, zij het met advertenties voor de gebruikers. Ook het scherm zou advertentieruimte worden. Op die manier hoopt New York minstens 17,5 miljoen dollar (12,6 miljoen euro) in kas te krijgen, zodat het de belastingbetaler niks kost.
Tegen de tijd dat het allemaal geregeld is, moeten er doorheen de vijf stadsdelen van New York meer dan 10.000 van die communicatiepunten staan. En ja, je zou er ook nog mee kunnen telefoneren. Korte lokale gesprekken moeten zelfs gratis zijn, stelt de stad.
Orkaan Sandy
New York heeft meer dan één doel met het wifi-plan. Een upgrade van de openbare infrastructuur is er daar één van, want het grootste deel van de tijd staan de oude telefooncellen tegenwoordig compleet nutteloos te zijn. Sociale dienstverlening is een ander: met altijd gratis wifi in de buurt, wordt de lat gelijk gelegd voor mensen die zich anders geen internet kunnen permitteren, stelt De Blasio.
Maar de nieuwe communicatiepunten moeten de stad ook beter wapenen tegen rampen en noodgevallen. Tijdens de overstromingen die volgden op orkaan Sandy in 2012, bewezen de payphones hun nut namelijk wel. Terwijl grote delen van de stad zonder stroom vielen en miljoenen gsm-batterijen de geest gaven, werkten zij normaal en werden ze dus plots van goudwaarde.
Ouderwetse telefoons krijgen hun stroom namelijk van de telefoonkabel in plaats van het normale elektriciteitsnetwerk. Met de nieuwe apparatuur moeten internet en het noodnummer 911 dus zelfs tijdens dat soort rampen beschikbaar blijven in de stad.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier