Nieuw dieptepunt voor de pc-markt

© iStock

Als u dezer dagen een nieuwe pc koopt dan bent u in de minderheid. Zowel Gartner als IDC zien ook in het derde kwartaal de computerverkoop verder instorten. Al lijkt dat niet meteen een slechte zaak voor de grootste spelers.

De malaise in de sector duurt volgens Gartner nu al acht kwartalen. Al dalen de cijfers al langer dan de afgelopen twee jaar. Op jaarbasis werden er in het derde kwartaal 5,7 procent minder pc’s verkocht. Goed voor een totaal van 68,9 miljoen stuks.

.
.© Gartner

Bij concurrent IDC is iets de daling iets minder negatief, maar daarmee is alles gezegd. Hier ligt de schatting op een daling van 3,9 procent tot 68 miljoen stuks.

Gartner wijst er op dat de vraag naar pc’s zwak bleef ondanks de start van het schooljaar. Tegelijk is de levensduur van een computer vandaag veel langer en is de vraag in opkomende markten een pak lager.

Nieuw dieptepunt voor de pc-markt
© IDC

In economisch betere landen hebben consumenten vandaag drie types (pc, smartphone, tables.) van toestellen. “Maar tussen deze toestellen is de pc geen prioriteitstoestel voor de meeste consumenten, dus ze hebben niet het gevoel dat die pc’s zo vaak moeten vervangen worden als vroeger. Sommigen gaan het misschien nooit meer doen.” Aldus Mikako Kitagawa, hoofdanalist bij Gartner.

Meer voor de groten

Wat opvalt is dat de crisis de kleinere spelers meer lijkt te treffen dan de grote namen. De top zes, Lenovo, HP, Dell, Asus, Apple en Acer, zijn vandaag goed voor 78 procent van de markt. IDC heeft gelijkaardige vaststellingen. Hier bestaat de top vijf uit Lenovo, HP, Dell, Apple en asus. Samen goed voor 69,6 procent.

In beide metingen zit HP Inc op de hielen van Lenovo, dat marktaandeel prijsgeeft. Ook Dell en Asus doen het momenteel beter dan de markt. Maar het lijkt er op dat de enige evolutie in de pc-markt vooral bergafwaarts is, met een occasionele stoelendans onder de grootste spelers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content