Nieuw Intel-merk voor HPC: Xeon Phi
Voor High Performance Computing-toepassingen brengt Intel zijn MIC-architectuur …
Voor High Performance Computing-toepassingen brengt Intel zijn MIC-architectuur naar de markt onder een nieuw merk, om het belang ervan te onderstrepen.
Intel brengt zijn MIC-architectuur (Many Integrated Core), die het aankondigde in 2010, nu ook als een product naar de High Performance Computing (HPC) markt en start hiervoor een nieuw merk: Xeon Phi. Hiermee wijst Intel zowel op de band met de Xeon processor-producten (nu al de basis voor de overgrote meerderheid van supercomputers in de Top 500), als op de wetenschappelijke connotaties (met ‘phi’ wordt onder meer de ‘gulden snede’ aangeduid, een belangrijk element in zowel wetenschap als natuur), aldus Dr. Rajeeb Hazra, vice-president van de Intel Architecture group. De aankondiging gebeurde op ISC’12 (de International Supercomputing Conference 2012 in Hamburg, Europa’s belangrijkste HPC event).
Door voort te bouwen op de x86-wereld biedt de Xeon Phi de ontwikkelaars van software een gekend programmeermodel, zodat de complexiteit van het creëren van geparallelliseerde software (goeddeels) voor hen verborgen blijft, klinkt het. Tegelijkertijd biedt de MIC-architectuur voor een aantal toepassingen al meteen een verbetering van de performantie. Op termijn moet de MIC-architectuur ook de weg banen voor HPC-systemen op de Exaflop-schaal (de volgende stap na de huidige Petaflop systemen), met een laag stroomverbruik.
De Xeon Phi komt voor eind dit jaar in productie en zal een eerste praktische toepassing krijgen in de Xeon Phi Coprocessor eenheid (het voormalige Knights Corner project). Dit subsysteem biedt een performantie van ca. 1 teraflop (Linpack). Intel heeft ook al toezeggingen dat de Xeon Phi zal worden aangewend in systemen van Cray, SGI (Silicon Graphics), HP en anderen.
Intel mikt voorts ook de ontwikkeling van nieuwe ‘fabric’-technologie voor het onderling koppelen van de verschillende onderdelen van HPC-systemen en steunt hiervoor onder meer op de (ingekochte) expertise van Qlogic (‘fabric’), Cray Aries (interconnectie) en Fulcrum (Ethernet switching).
Ook de ‘klassieke’ Xeon processoren blijven het goed doen in de HPC-wereld, met de nieuwe E5 familie al in 45 supercomputersystemen, amper vier maanden na de introductie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier