Nieuw mediadecreet Bourgeois ‘verontrust’ telecomoperatoren
Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) wil in het nieuwe Vlaamse mediadecreet ook speciale regels voor ‘dienstverleners’ zoals Telenet, Belgacom en TV Vlaanderen opnemen. Maar diezelfde dienstverleners zouden erg sceptisch staan tegenover nieuwe verplichtingen, zo bleek gisteren op een studiedag van het Interdisciplinair Instituut voor Recht en ICT (ICRI) in Leuven.
Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) wil in het nieuwe Vlaamse mediadecreet ook speciale regels voor ‘dienstverleners’ zoals Telenet, Belgacom en TV Vlaanderen opnemen. Maar diezelfde dienstverleners zouden erg sceptisch staan tegenover nieuwe verplichtingen, zo bleek gisteren op een studiedag van het Interdisciplinair Instituut voor Recht en ICT (ICRI) in Leuven.
De huidige mediadecreten zijn opgebouwd rond twee lagen. De eerste laag draait om content, aangeleverd door de omroepen. De tweede laag draait om de transmissie via technische dragers zoals de kabel of de ether. Het op stapel staande mediadecreet voegt daar een derde tussenlaag aan toe, gevormd door de dienstverleners. Zij stellen pakketten met verschillende omroepprogramma’s samen, en bieden die aan de eindgebruikers aan.
TV Vlaanderen is een voorbeeld van een dienstverlener die in de derde laag thuishoort. Het is zelf geen omroep, heeft ook geen eigen netwerk, maar biedt wel ‘omroeppakketten’ aan. Ook de geplande -maar door Belgacom betwiste- overname van de digitale televisieactiviteiten van Interkabel door Telenet past in het drielagenmodel. In het gebied dat Interkabel bedient, zou het netwerk in handen van Interkabel blijven, terwijl de verkoop van digitale televisiepakketten zou gebeuren door Telenet.
“Naarmate de digitalisering van de media toeneemt, zal de derde laag aan belang winnen”, verduidelijkt kabinetschef Mark Andries in naam van Bourgeois. “De omroepen zullen in het digitale tijdperk voor de inhoud zorgen, de eigenaar van het zenderpark voor de transmissie. Daartussen zullen zich serviceproviders nestelen met betalende pakketten voor de eindklant.”
Volgens Andries moet de invoering van een ‘derde laag’ in het mediadecreet zorgen voor meer transparantie en voor meer rechtszekerheid over wie precies welke verplichtingen moet nakomen. De kabinetschef benadrukte dat het identificeren van een bijkomende laag in de regelgeving niet meteen wil zeggen dat er bijkomende verplichtingen zullen worden opgelegd aan de dienstverleners.
Maar in de wandelgangen van de studiedag in Leuven viel toch te horen dat spelers zoals Telenet zich op zijn minst verontrust tonen over de gang van zaken. Tot op heden konden diezelfde dienstverleners immers zonder veel boe of ba schipperen tussen de twee lagen die in de oude decreten gereguleerd waren.
“Die ongerustheid is onterecht”, vindt professor Nieuwe Communicatietechnologieën Erik Dejonghe van de Universiteit Gent. “Waar het in feite over gaat, is dat omroepen of andere contentleveranciers zich los zullen kunnen maken van de serviceproviders. Als je geen wireless verlenging van je netwerk hebt, wat bij Telenet het geval is, dan ga je als contentleverancier toch ook een deal willen afsluiten met een partij zoals Belgacom, die met Proximus wel zo’n verlengstuk heeft?”
“Eén en ander heeft ook tot gevolg dat de serviceproviders zich zo onafhankelijk mogelijk van hun eigen zenderpark zullen gaan positioneren, om van meerdere netwerken gebruik te kunnen maken. De drie lagen komen er uit economische noodzaak, niet om de serviceproviders te muilkorven.”
“Een telefoongesprek loskoppelen van een servicecontract heeft geen zin, want de telefonie is de service”, aldus nog Dejonghe. “Bij audiovisuele content is dat anders. Omdat je verschillende kanalen hebt waarlangs je content kan verdelen, is een duidelijke scheiding noodzakelijk. Tot nu toe bestond die scheiding niet, en was er eigenlijk geen regulering, wat verstorend werkte voor de markt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier