Nieuw soort fraude bedreigt online bankieren

. © .

Zelfs als u uw paswoorden niet zomaar aan onbekenden toevertrouwt, is online bankieren nog niet veilig voor criminelen.

Moderne cyberboeven plaatsen gewoon een stukje software op uw pc waarmee ze uw overschrijvingen kunnen manipuleren. ‘In Nederland richt dit soort fraude veel schade aan. Bij ons wordt er gewoon niet over gecommuniceerd’, zegt beveiligingsexpert Eddy Willems.

Al een kwarteeuw lang jaagt Eddy Willems op malware, de verzamelnaam voor virussen, wormen, trojans, spyware en allerlei andere soorten software die in het leven geroepen zijn om schade aan te richten. Met zijn boek Cybergevaar (Lannoo) wil hij nu een breed publiek informeren over alle mogelijke online bedreigingen en waarschuwen voor roekeloos gedrag.

‘Mensen die hun laptop gewoon dichtklappen zonder programma’s af te sluiten waardoor de updates maar niet geïnstalleerd raken: gek word ik daarvan. Niet alleen de antivirusprogramma’s moet je regelmatig updaten, ook de andere software die je vaak gebruikt. Wie dat niet doet, is niet altijd volledig beschermd tegen de nieuwste virussen. Net daarvan maken de cybercriminelen gebruik om je systeem binnen te dringen. Uitgerekend in die ene week dat jij een update uitstelt, komt de malware binnen.’

Online banking trojans

Zodra de malware is binnengedrongen, kunnen de cybercriminelen aan de slag met je computer. ‘Al je persoonlijke gegevens zijn waardevol: e-mailadressen, wachtwoorden, identiteits- of kredietkaartgegevens.’ De gevolgen voor je bankrekening kunnen erg drastisch zijn. Voor phishing, de frauduleuze praktijk waarbij mensen hun wachtwoord of hun pincode ingeven op een nagemaakte website van hun bank, is ondertussen al heel veel gewaarschuwd. Maar het grootste gevaar schuilt volgens Willems in de online banking trojans, malware die op je computer wordt geïnstalleerd en pas in werking treedt zodra je aanstalten maakt om een overschrijving uit te voeren.

‘Wie bijvoorbeeld honderd euro wil overmaken, wordt om een code gevraagd die hij moet genereren met behulp van zijn digipass. Maar in plaats van naar de bank te vertrekken, wordt de code opgevangen door de trojan en gebruikt om bijvoorbeeld 1000 euro over te schrijven naar een andere rekening.’ Willems staat ervan versteld waarom er in België zo weinig gewaarschuwd wordt voor deze doorgedreven fraude waartegen de online klant veel minder verweer heeft dan tegen phishing. ‘In Nederland, waar het online bankieren een even hoge vlucht genomen heeft als bij ons, zijn er wel cijfers die uitwijzen dat de trojans veel schade aanrichten. Bij ons wordt er gewoon niet over gecommuniceerd. Iedereen doet maar alsof er niets aan de hand is.’ (HC)

Het volledige interview met Eddy Willems over online beveiliging, spam, pornosites, cyberspionage en online privacy leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content