Nieuw systeem detecteert drones

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Schrik voor drones die ongeweten je huis, tuin en wat ook bespieden? Een ‘drone detectie systeem’ is in ontwikkeling, en zoekt op Kickstarter naar financiering.

Schrik voor drones die ongeweten je huis, tuin en wat ook bespieden? Een ‘drone detectie systeem’ is in ontwikkeling, en zoekt op Kickstarter naar financiering. Dat militaire en politionele ‘drones’ het luchtruim (gaan) bevolken, daar kan je weinig aan doen. Maar als je buurman, of een gesofisticeerde inbreker een drone naar je huis stuurt, wil je dat allicht weten.

Op Kickstarter wordt er financiering gezocht voor een ‘Personal Drone Detection’ systeem , dat je kan waarschuwen als zich een onbemand vliegend tuig(je) in de buurt bevindt. Het systeem bestaat uit een aantal ontvangers die ‘luisteren’ naar de frequenties waarop de stuursignalen van zo’n tuig worden uitgewisseld (over WiFi), en dat in een nogal breed spectrum (tot 6,8GHz).

Het bedrijf van de ontwikkelaars – Domestic Drone Countermeasures – zou een patent willen aanvragen en uiteindelijk ook willen bekomen dat een drone die te dichtbij komt geen informatie kan doorsturen.

Een en ander is wel nog in ontwikkeling, want nog niet in echte praktijkomstandigheden uitgetest. Zo zal het zeker nog een uitdaging worden om de stuursignalen van zo’n drone te onderscheiden van stuursignalen op dezelfde golflengtes van bijvoorbeeld het telegeleid autootje van het kind van de buren, de communicatie tussen de wearable en smartphone van wie voorbij het huis jogt (ongeacht het antwoord in de FAQ), en ga maar door. Laat staan van een drone die gewoon zonder interactie met een grondstation een vooraf bepaalde vliegweg aflegt (het is nu eenmaal geen ‘radar’ installatie…).

Kortom, wellicht is het wachten tot het bedrijf het woord ‘Countermeasures’ in zijn naam wat meer inhoud geeft, waarna het wachten is op de eerste klachten en rechtszaken van personen waarvan de drone hierdoor wordt beschadigd, of wiens drone onder invloed van DDC-ingrepen bij derden schade heeft aangericht.

Leuk om over te discussiëren bij een pint of glas wijn op vakantie.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content