Nieuwe bingoautomaten krijgen eID-kaartlezer

Vanaf 1 juli moeten alle nieuw bingoautomaten in de Belgische cafés uitgerust zijn met een eID-kaartlezer, om de leeftijd van de spelers te controleren.

Vanaf 1 juli moeten alle nieuw bingoautomaten in de Belgische cafés uitgerust zijn met een eID-kaartlezer, om de leeftijd van de spelers te controleren.

Daarover is binnen de ontslagnemende federale regering een akkoord bereikt, zo zegt het kabinet van de Staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding Carl Devlies. De nieuwe bingoautomaten zullen enkel nog in werking treden nadat de elektronische identiteitskaart van een meerderjarige in de kaartlezer is geplaatst. Op die manier moet het spelverbod voor minderjarigen beter worden gecontroleerd.

Tegen 1 januari 2015 moeten alle bingoautomaten in de Belgische cafés uitgerust zijn met zo’n eID-kaartlezer. De cafébaas zal wel nog over een uitbaterskaart beschikken, waarmee hij ook iemand zonder elektronische identiteitskaart kan laten spelen, bijvoorbeeld een cafébezoeker die zijn identiteitskaart thuis heeft laten liggen.

Van zodra er met de uitbaterskaart wordt gespeeld, verschuift de controle op de meerderjarigheid wel naar de cafébaas. Als blijkt dat de cafébaas met zijn uitbaterskaart minderjarigen laat spelen, riskeert hij niet alleen zijn vergunning te verliezen, maar hangen hem ook een zware boete en een gevangenisstraf boven het hoofd.

De eID-kaartlezer maakt volgens Devlies “een efficiëntere en effectievere controle mogelijk op het spelverbod voor minderjarigen”. Ook Marjolein De Paepe, woordvoerster van de Kansspelcommissie, toont zich tevreden over de maatregel. “Tot nu toe was er geen automatische controle op het speelverbod voor minderjarigen. Dat die er nu wel komt, is een belangrijke stap voorwaarts.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content