Nieuwe chip controleert houdbaarheid van voeding door verpakking heen

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Wetenschappers van onder meer de UGent, de VUB en de KU Leuven ontwikkelen een chip waarmee men kan nagaan of een product nog goed is zonder de verpakking te openen.

Er is bij de UGent, de VUB, de KU Leuven en de universiteit van Nijmegen een nieuw soort chip in de maak, die in de verpakking van voedingswaren moet komen. Door deze chip te scannen met een voedselscanner, kan de houdbaarheid van voedingsproducten bepaald worden zonder de verpakking te openen.

Ook voor consumenten

“Eerst zullen supermarkten op deze manier kunnen testen of hun voedsel al dan niet bedorven is”, zegt Frank Devlieghere van de Universiteit Gent tegen de VRT. “Op lange termijn zou zo’n sensor ook in een smartphone ingebouwd kunnen worden, zodat ook consumenten de test kunnen doen.”

De chip moet het makkelijker maken om bedorven voedingswaren en lekken op te sporen, en moet er ook voor zorgen dat gedateerde maar nog verse producten langer geconsumeerd kunnen worden.

De chip wordt binnen ongeveer vijf jaar op de markt verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content