Nieuwe convenant voor Imec

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Imec sluit een nieuw convenant met de Vlaamse overheid voor de periode 2012-2016.

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec sluit een nieuw convenant met de Vlaamse overheid voor de periode 2012-2016.

Naast internationale samenwerkingscontracten met bedrijven heeft het Leuvense onderzoekscentrum rond nano-, chip- en medische technologie ook een nauwe samenwerking met de Vlaamse overheid, onder meer in het kader van doelstellingen geformuleerd in ‘Vlaanderen In Actie’ en ‘Innovatiecentrum Vlaanderen’. In het kader daarvan stelt Imec zijn diensten ook ter beschikking van Vlaamse kmo’s, met het oog op een gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve producten. Na een zeer positieve evaluatie in 2011, aldus Imec, tekenen die Vlaamse overheid en Imec dan ook een nieuwe convenant voor de periode 2012 – 2016.

Naast de oorspronkelijke kernexpertise – ontwerpen en pre-productiestudies van nieuwe chips in zowel silicium als andere stoffen, op een verscheidenheid aan substraten – heeft Imec in de voorbije jaren ook op andere gebieden grote vooruitgang geboekt, zoals de ontwikkeling van nieuwe en meer efficiënte zonnecellen. Een bijzonder sterk onderzoeksgebied betreft de bouw van sensoren en ondersteunende infrastructuur met het oog op een meer kwalitatieve gezondheidszorg (onder meer in samenwerking met het Holst Centre – de Nederlandse vestiging van Imec bij Eindhoven, in samenwerking met TNO). Zo werd een medische ‘pleister’ getoond, die de hartactiviteit van een patiënt monitort en de resultaten via een smartphone naar een zorgverstrekker doorstuurt bij eventuele problemen.

In de lange traditie van Imec en spin-offs, werd tevens Pepric voorgesteld. Die spin-off bouwt systemen waarmee de verspreiding van gemagnetiseerde nanodeeltjes doorheen het lichaam kan worden opgevolgd – een hulp bij het stellen van diagnoses en het creëren van therapieën bij ziekten als hersenaandoeningen en kankers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content