Nieuwe fintech start-up The Glue wapent banken voor de toekomst

© The Glue

Ambitie hebben ze genoeg, maar al te vaak botsen onze banken op technische beperkingen. Omwille van hun verouderde it-infrastructuur en hun compartimentering in silo’s, hebben ze het vaak moeilijk om met moderne, op data gebaseerde apps te kunnen komen. Met The Glue wil de nieuwe start-up van onder meer Jurgen Ingels en Wim De Waele in een ’tussenlaag’ voorzien die het bankieren van de toekomst wél mogelijk maakt.

Achter de jonge start-up The Glue Solutions gaan vijf architecten schuil, waarvan een aantal hun sporen al verdienden in bekende fintech-bedrijven als Clear2Pay, Projective en Capco. De initiatiefnemers (waaronder Wim De Waele, Jurgen Ingels en Stefan Dierckx) waren zich ook al langer bewust van het probleem met de silo-gebaseerde it-infrastructuur van de grootbanken.

“Veel nieuwe bank-apps zijn data-gebaseerd, en willen informatie halen uit de verschillende onderdelen van een bank: private banking, retailbankieren, beleggingen, verzekeringen,… Die verschillende onderdelen zijn vaak opgesplits, waardoor het niet evident is om een toepassing te bouwen die vlot toegang tot die verschillende silo’s krijgt en de data daaruit aan elkaar koppelt”, zegt Jurgen Ingels, één van de oprichters en de man die betalingsspecialist Clear2Pay voor 375 miljoen verkocht aan het Amerikaanse FIS.

Het antwoord? Een tussenlaag, die als een soort van lijm de boel aan elkaar helpt plakken. “Zie het als een gebouw waarin nog oude leidingen liggen, en je nieuwe kranen wil installeren die daar niet op passen: wij zorgen voor het tussenstuk dat dat wél toelaat”, aldus Ingels. The Glue dus, een technische oplossing die hij en zijn vier companen nu proberen te ontwikkelen.

“Het is de bedoeling dat het een oplossing wordt die toelaat om, via een API, nieuwe applicaties te implementeren. Dat is een behoorlijke uitdaging, ja, om daar een oplossing voor te bedenken, maar we hebben al wat concepten en stukken software waarmee we dit probleem hopen op te lossen.”

En de ontwikkelaars denken verder dan zomaar een gemakkelijke plug-inconnectie voor nieuwe front-end applicaties. “Eigenlijk moeten banken op die manier, via een open API, ook derde partijen toegang kunnen geven tot bepaalde data. Onder strikte voorwaarden natuurlijk, maar je zou bijvoorbeeld iemand kunnen hebben die een app ontwikkeld waarmee een bakker zijn facturen maar te scannen heeft, en dat vanzelf betaald worden. Op het einde van de week krijgt die man ook nog eens een overzicht van zijn uitgaven en zijn inkomsten. In een nog verdere stap zou hij dat dan zelfs kunnen vergelijken met andere bakkers om te zien of hij meer of minder kosten heeft, zijn graan misschien te duur inkoopt, enz. “

Heeft The Glue Solutions een gat in de markt ontdekt? Zullen banken dankzij The Glue nieuwe spelers zoals Facebook, Google en Apple kunnen voorblijven? Ingels blijft nuchter. “Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat we de enigen zijn die zich over dit probleem buigen. Het maakt ook niet uit: het is niet omdat je als laatste met een oplossing komt, dat die niet de beste kan zijn. We zien dus wel, en proberen gewoon een goed product te maken.”

500.000 euro hebben de 5 vennoten al geïnvesteerd, bedoeling is dat daar op termijn zeker nog wat extra geld bij komt. “Waar we dat gaan ophalen ligt nog open”, zegt Ingels, “alle opties liggen op tafel.” En ook hoe dat alles vermarkt zal worden moet nog worden uitgemaakt. “Een licentiesysteem, softwarepakketten verkopen,… dat zijn mogelijkheden die we nog moeten bekijken”, zegt Ingels. “Dat volgt wel wanneer we zover zijn. En natuurlijk mikken we dan wereldwijd: zoveel tier 1 banken zijn er niet. We zullen in eerste instantie dus vooral de mensen die we al kennen van onze eerdere projecten proberen te overtuigen.”

Paspoort:

Naam: The Glue Solutions

Maatschappelijke zetel: Kontich

Aantal werknemers: 5 vennoten

Kapitaal: Eigen middelen, op zoek naar bijkomende investeerders

Website: nog geen website

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content