Nieuwe Intel Supercomputerchips
Op het supercomputingevent ISC’13 kondigde Intel een tweede generatie van zijn Xeon Phi supercomputerchips aan. De eerste generatie drijft onder meer ‘s werelds snelste supercomputer aan, de Chinese Tianhe-2.
Sinds de introductie van Intels MIC (Many Integrated Core) architectuur in 2010 (op het toenmalig ISC event) heeft de Amerikaanse chipproducent de eerste producten op basis hiervan uitgebracht als de Xeon Phi familie. De huidige generatie Xeon Phi’s werd nog uitgebreid met drie coprocessorproducten, in casu het topmodel 7100 (61 kernen, 16GB geheugenondersteuning, 1,2Tflops in dubbele precisie), de ‘beste kosten/baten’ 3100 en de ‘high density’ 5100D (voor gebruik op mini-kaarten).
Tegelijk werd op ISC’13 in Leipzig de tweede generatie Xeon Phi chips (codenaam ‘Knights landing’) aangekondigd, uitgevoerd in 14 nm technologie en inzetbaar als zowel coprocessor als cpu. In dat laatste geval zal de nieuwe chip ‘programmeermoeilijkheden die samenhangen met data-uitwisseling over [de] PCIe [bus]’, aldus Intel. De nieuwe chip zal tevens geheugen in de behuizing van de processor bevatten.
China heeft de snelste
Tijdens ISC’13 werd ook de nieuwste halfjaarlijkse lijst van de ‘Top 500’ van krachtigste supercomputers gepubliceerd. Met een pieksnelheid van 54,9 PetaFlops (en een normale werkingssnelheid van 33,86 PetaFlops) overklast de Tianhe-2 (Melkweg-2) van China’s Nationale universiteit voor defensietechnologie de voorgaande nummer 1 – de Titan supercomputer in de VS, in het Oak Ridge laboratorium – met een meer dan dubbel zo hoge snelheid. In de Tianhe-2 zitten 32.000 Xeon E5-2600 processoren, naast 48.000 Xeon Phi (eerste generatie) co-processoren. Met 65 systemen in de Top 500 plaatst China zich op rang twee, na de VS met meer dan de helft van de systemen. Voor Intel is de Tianhe-2 een mooi succes, want het is de eerste #1 supercomputer uitsluitend op basis van Intel processoren sinds 1997. Overigens maken meer dan 80 procent van de systemen (403) in de nieuwste Top 500 lijst gebruik van Intel chips.
De Top 500 lijst wordt verzorgd door academici uit Europa en de VS.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier