Nieuwe stemcomputers in gemeenten die er al hadden (update)

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Enkel de gemeenten die al stemcomputers in huis hadden, zullen bij de gemeenteraadsverkiezingen dit najaar stemmen met de nieuwe stemcomputers van Smartmatic. Tenminste, als Vlaanderen op de valreep zelf geen extra budget vrijmaakt… Dat meldde de VRT na de federale ministerraad van vandaag en wordt nu ook bevestigd op het kabinet van Minister van Economie Johan Vande Lanotte. “We hebben ervoor gezorgd dat er voldoende budget is, zodat de gemeenten die al stemcomputers hadden, die ook kunnen vervangen”, vertelt Els Bruggeman, woordvoerster van Vande Lanotte. “Dat budget – 5 miljoen euro – ligt lager dan oorspronkelijk met Vlaanderen en Brussel was afgesproken, maar de 80-20-afspraak blijft gerespecteerd.”

Enkel de gemeenten die al stemcomputers in huis hadden, zullen bij de gemeenteraadsverkiezingen dit najaar stemmen met de nieuwe stemcomputers van Smartmatic. Tenminste, als Vlaanderen op de valreep zelf geen extra budget vrijmaakt…

Dat meldde de VRT na de federale ministerraad van vandaag en wordt nu ook bevestigd op het kabinet van Minister van Economie Johan Vande Lanotte. “We hebben ervoor gezorgd dat er voldoende budget is, zodat de gemeenten die al stemcomputers hadden, die ook kunnen vervangen”, vertelt Els Bruggeman, woordvoerster van Vande Lanotte. “Dat budget – 5 miljoen euro – ligt lager dan oorspronkelijk met Vlaanderen en Brussel was afgesproken, maar de 80-20-afspraak blijft gerespecteerd.”

De verklaring ligt bij de grote besparingen die de federale overheid zich moet getroosten. “Het leek in tijden van crisis niet prioritair om budget te voorzien om het elektronisch stemmen nog uit te breiden (Vlaanderen wilde alle gemeenten van meer dan 25.000 inwoners voorzien van nieuwe stemcomputers, nvdr). Maar we wilden er wel nog voor zorgen dat de gemeenten die al met stemcomputers werkten, dat konden blijven doen.”

Op het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois wordt akte genomen van die beslissing en wordt, zo klinkt het daar, een officiële mededeling voorbereid. Zo deed vandaag al het gerucht de ronde dat Vlaanderen dan zelf alsnog extra budget zou uittrekken om het elektronisch stemmen uit te breiden naar alle gemeenten met meer dan 25.000 inwoners. Dat kon voorlopig niet bevestigd worden op het kabinet Bourgeois.

Update (Bron: Belga):

Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over de houding van de federale regering. “Dit is onheus en gaat in tegen het samenwerkingsakkoord dat is afgesloten”, klinkt het.

Bourgeois wil de geplande uitbreiding toch niet helemaal laten varen en plant een uitbreiding naar zes Vlaamse centrumsteden waar totnogtoe niet digitaal werd gestemd. Het aantal gemeenten waar digitaal zal kunnen gestemd worden, verhoogt daarmee van 143 naar 149 (Gent, Brugge, Aalst, Kortrijk, Roeselare en Oostende komen erbij) van de 308, of van de helft naar 60 procent van de Vlaamse bevolking. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tot 173 gemeenten te komen (of drie kwart van de bevolking).

Omdat er minder computers moeten besteld worden, zal de operatie voor Vlaanderen ongeveer “budgetneutraal” zijn, zo is te horen. “We hadden 36 miljoen euro voorzien. Het zal nu iets minder zijn”, luidt het.

Voor de volledigheid: Wallonië is niet betrokken in het verhaal van de nieuwe stemcomputers. Daar zouden de bestaande stemcomputers in oktober gewoon opnieuw gebruikt worden. In Brussel, dat wel participeerde in de zoektocht naar een nieuw systeem, wordt in de 19 gemeenten al overal elektronisch gestemd. Bedoeling is dat het nieuwe systeem daar in twee gemeenten wordt uitgetest tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Is die test een succes, dan zou het systeem uitgebreid worden naar de andere gemeenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content