Nieuwe techniek laat bloemen van kleur veranderen
Het is gelukt levende rozen te voorzien van elektronische circuits die door het gehele vaatstelsel lopen. Door de in Zweden ontwikkelde techniek kan een bloem of plant in de toekomst van kleur veranderen of aangeven wanneer hij water nodig heeft.
Wetenschappers van de Zweedse Linköping University zijn er in geslaagd een roos te voeden met een geleidende polymeer die zich gedraagt als een computerchip. Het succes van dit experiment opent een reeks aan nieuwe mogelijkheden. Het duurt waarschijnlijk nog wel even voor planten zelf om water of voeding vragen of dat een bos rozen zelf een liedje zingt bij het aanbieden aan een geliefde.
Maar de onderzoekers denken wel met de nieuwe mogelijkheid meer inzicht en controle te krijgen op de plantengroei. Ook kan de aanpak op termijn nieuwe kansen bieden om de energie die een plant opwekt met fotosynthese af te tappen. Het team van Magnus Berggren publiceerde de resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Sciences Advances waar het werd opgemerkt door CNet.
Vaatstelsel van de plant vormt de basis
De onderzoekers hebben een polymeer genaamd PEDOT-S:H gebruikt, dat wordt opgenomen door het vaatstelsel (xyleem) van de plant. Aan de binnenwand van de vaten vormt de polymeer een heel dunne geleidende laag van wel 10 cm lang. De polymeer laat het water en de nutriënten die het vaatstelsel door de plant verspreid, gewoon door.
Wanneer de polymeer samen met nanocellulose naar de bladeren werd getransporteerd vormden zich daar sponsachtige 3D-structuren gevuld met de polymeer. Op die manier ontstaan elektrochemische cellen. Door een kleine spanning aan te brengen kan de kleur van de bladeren worden beïnvloed.
Volgens Bergren is het ook mogelijk op deze manier groene antennes te maken of zelfs hele nieuwe materialen.
Bron: Automatiseringgids
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier