Nieuwe Vlaamse supercomputer ingehuldigd

© Kanaal Z
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Aan de KU Leuven is Vlaanderen’s nieuwste supercomputer, de Tier-1 BrENIAC, ingehuldigd.

De Vlaamse universiteiten hebben er een nieuwe supercomputer bij. De Tier-1 BrENIAC , opgebouwd door NEC, staat op de high tech campus van de KU Leuven en is, toch voor een paar jaar, Vlaanderens snelste computersysteem. Het toestel bevat 16.420 cores, meer dan 600 terabytes aan opslagruimte en draait aan 600+ terraflops (de gedetailleerde specs vindt u hier ).

Het toestel wordt mee beheerd door het Vlaams Supercomputer Centrum (het VSC) en het is al de tweede supercomputer die in Vlaanderen wordt gebouwd. De eerste werd in 2012 opgezet aan de UGent. “Da’s niet zo gek, want de levenscyclus van ‘high performance computing’-toestellen zoals deze, is drie tot vier jaar,” zegt professor Dirk Roose, hoofd van het VSC gebruikerscomité, daarover. Wel is hij erover verheugd dat er in Vlaanderen nu continu geïnvesteerd wordt in high-performance computing, waarbij toestellen geupgraded worden om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen in technologie.

De Tier-1 BrENIAC zal vooral gebruikt worden voor data-analyse en data mining van grote sets gegevens. Professor Nicole van Lipzig geeft een voorbeeld uit haar eigen domein. Zij maakt met haar team modellen om klimaatveranderingen te onderzoeken. Dat gebeurt meestal aan een resolutie van 200 km (de modellen van weerstations zijn bijvoorbeeld aan deze resolutie). Om kleinere fenomenen zoals onweer te onderzoeken, moet die resolutie een pak kleiner zijn. En dat kost rekenkracht. Veel rekenkracht. “We hebben een supercomputer nodig om modellen te kunnen maken in een hogere resolutie van 7 kilometer, idealiter zelfs 3 kilometer. Daarmee kunnen we onweer nader bestuderen, maar bijvoorbeeld ook de effecten van steden op temperatuur en weer. Je zal bijvoorbeeld vaak zien dat Brussel wat warmer is dan de omringende omgeving.”

De supercomputer kan ingezet worden door onderzoekers van verschillende universiteiten, na een evaluering van hun project. Tijdens de pilootfase de voorbije weken was hij al zo’n 80 procent van de tijd bezet.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content